SREBRENIČKA KOTLIĆIJADA: Ukusan gulaš, bosanski lonac ili fiš paprikaš?

Zadnji aprilski dani su protekli uz lijepo vrijeme, opuštajuću atmosferu, prijatno druženje i 11. po redu tradicionalnu kotlićijadu održanu na platou ispred Prve Osnovne škole u Srebreniku.

Oko 20 učesnika se takmičilo na ovoj zanimljivoj manifestaciji, koji su imali priliku pokazati svoje vještine kuhanja pred tročlanim žirijem, kojem odabir pobjednika nije bio nimalo lagan zadatak.

Ekipa televizija TATABRADA je imala zadovoljstvo prisustvovati ovom lijepom događaju, zabilježiti kadrove te razgovarati sa organizatorom ove manifestacije Mirzom Ordagićem, kao i sa predsjednikom žirija Ekremom Duranovićem koji je sve prisutne na samom početku kotlićijade počastio više nego ukusnim grahom.

“Imamo fin odziv danas, vrijeme je lijepo i organizacija je dobra. Ove godine imamo obezbijeđene nagrade za pobjednike. Takmiči se u tri kategorije tako da u svim kategorijama imamo nekoliko takmičara”, rekao je organizator ove manifestacije Mirza Ordagić.

“Mi danas na 11. tradicionalnoj kotlićijadi imamo pripremu gulaša, fiš paprikaša i bosanskog lonca, a kuhali smo i grah za sve posjetioce koji su odlučili posjetiti današnju kotlićajadu. Mi ćemo danas ocjenjivati boju, ukus i higijenu i nadamo da će sve proteći u najboljem redu”, kazao je predsjednik žirija Ekrem Duranović.

Takmičari su bili raspoloženi kako za druženje tako i za razgovor pa smo iz tog razloga odlučili otkriti šta se to kuha u njihovim loncima kao i to da li postoje neki tajni sastojci.

“Danas u svom kotliću pripremam fiš paprikaš, pripremam ga sa tri vrste ribe, a jedan od tajnih recepata jeste dobra paprika. Ovo je četvrti put da se takmičim i naravno nadam se nagradi”, kazao je Enver Duranović, jedan od takmičara.

“Mi smo ribolovci iz Srebrenika i danas kuhamo fiš paprikaš od friške ribe sa Buškog jezera. Do sada smo se takmičili na više mjesta i osvajali dobra mjesta. Na današnjoj kotlićijadi očekujemo pobjedu”, zaključili su učesnici ispred društva “Zeko i Profa”.

Opuštajuća i prijatna atmosfera se nastavila i nakon proglašanja pobjednika uz dobru svirku i harmoniku, a posjetioci i takmičari su nam obećali druženje i naredne godine.

 

 

 

 

Komentari

Komentariši