HOMEBREWING: U Slavonskom Brodu održana “Pijana čaplja” vol. 2

Sjeverna Bosna vjekovima je poznata po dobroj šljivovici, rakiji izuzetne kvalitete što zbog klime što zbog geografije. Hektari šljivika, stotine kazandžija i hektolitri žestice nekako su simbol SI Bosne.

Ali u zadnje vrijeme konce mrse Homebreweri* ili kućni pivari. U svojim mahom improvizovanim manufakturicama spravljaju ni manje ni više nego izvrsna piva raznih sorti. Pošteno zahmeljena piva punog okusa i arome odmah dobiju tzv. “like”, a proizvođač novog prijatelja. Jer, piznajmo, ko ne bi volio za prijatelja imati onog koji proizvodi svoje pivo?

Kućni pivari su posebna priča u ovoj koju čitate. Često se druže i razmjenjuju iskustva. Nemaju tajni. Organizuju druženja pivara u Mostaru na Bunici, na Tari u Foči, u Srebreniku na Lipicima, u Sarajevu, Visokom…

Kućnopivarski pokret, da ga tako nazovemo, u BiH se eksponencijalno širi. U Hrvatskoj još i više. Naša kamera je imala priliku zabilježiti dio atmosfere na druženju pivara u Slavonskom Brodu na manifestaciji koja se zove “Pijana čaplja”, pretpostavljamo po istoimenoj ulici u kojoj se druženje dešava.

Domaćini iz Brodske udruge pivara (BUP) su na ovaj homebrew & craft beer party pozvali svoje kolege pivare ali i civile (kako se na homebrewerskom nazivaju građani koji se nađu na druženju a od cijele homebrew priče poznaju samo degustiranje). Dobrom pivom, klopom i muzikom na planinarskom domu “Đuro Pilar” na obroncima Dilj Gore dočekali su goste koji su osim iz Slavonskog Broda pristigli iz Zagreba, Osijeka, Požege, Daruvara, Sičice, Tolise, Srebrenika i drugih mjesta. Svoja piva su poslali craft pivare i pivari koji nisu mogli doći pa je pive bilo na pretek. Apa, ipa, neipa, amber ale, wit, irish stout, siera nevada, torpedo, padwan su neke od sorti koje su se mogle kušati.

Slučajno su na ovo druženje zalutali “backpackeri”, Portugalac i Austrijanka na putu oko svijeta, ali njih ne ubrajamo u zvaničan program.

Dražen Dujak Pop je predsjednik Brodske udruge pivara. za tatabrada.tv je rekao kako je ovo druženje posvećeno njihovom prerano preminulom prijatelju pivaru Zvonimiru Voriću Aliviju.

“Pošto se često privatno družimo kao pivari došli smo na ideju da organizujemo ovakvo druženje kako bismo promovisali naše pivarstvo ali i zbog druženja, jer to nam je najbitnije”, rekao je Pop.

Jedan od pivara, koji se ovdašnjoj publici predstavio sa kegom MINE IPA-a, domaćinski zahmeljenim New England imperial pale aleom je i Damir Mehmedović iz Srebrenika koji kaže kako su druženja upravo prilika da se probaju različita piva, razmijene iskustva i da se pivari “samoocijene”.

“Na ovakvim druženjima puno razmjenjujemo iskustva jer ne skrivamo ništa. Ovdje imaš priliku da kušaš druga piva i da tvoje pivo prođe neku objektivnu “komisiju” što doprinosi poboljšanju kvalitete. Malo kaskamo za hrvatskom homebrewing scenom ali sustižemo polako jer su naša piva sve bolja i bolja”, rekao je Damir.

Imena piva su još jedna zanimljivost u craft i homebrewingu. Damir, inače kodnog imena “Žlimfur” užoj publici je predstavio pivo imena “Kickan” koje je dobilo ime po igri košarkaškog reprezentativca Elmedina Kikanovića iz jedne od kvalifikacijskih utakmica. Stanislav Dominkovć Stane iz Tolise je poznat po “Gradonačelniku”, izvrsnom stout-u sa zanimljivom storijom. Mostarci se hvale “Džudžanom”, a tu su još “Babaroga” i “Drekavac”. Brend Igora Poljaka nosi naziv “Poljaner”. On ima pivo “Witt – Ass”. “Cug majstor” ima 6.1% alkohola pa možemo reći da nastanak imena piva ima veze sa sastavom, geografijom, demografijom ali i sa udjelom alkohola.

Fešta je bila odlična, a domaćini prezadovoljni logistikom i odzivom. Dogodine će kažu biti još bolje. Ekipa “Sjevernih pivara” iz Srebrenika se domaćinima zahvalila na izuzetnom gostoprimstvu i pozvali ih na drugo po redu druženje pivara u Srebreniku na planinarskom domu “Lipici” koje se održava nekad u junu.

Ukoliko želite saznati više o kućnom i craft pivarstvu u BiH preporučujemo specijalizirani portal www.volimpivo.ba

Do narednog druženja pivara, pivili!

*Homebrewing prevedeno na naški znači kućno kuhanje piva te označava pokret, koji je nastao šezdesetih godina prošlog vijeka u Americi kao odgovor velikim industrijskim pivskim koncernima koji su masovno nudili loša piva.

Komentari

Komentariši