I OVO JE BIH: Ramiz Šarić je demobilisani borac koji preživljava “od kontejnera do kontejnera” (VIDEO)

Revizija boračkih udruženja će možda doprinijeti boljem statusu demobilisanih boraca Armije RBiH ali mnogima od njih ni to neće biti dovoljno da dosegnu kvalitet života dostojan čovjeka.

Serijal “I ovo je BiH” televizije Tatabrada donosi životnu priču Ramiza Šarića koji već 18 godina prehranjuje porodicu sakupljajući otpadne sirovine, većinom iz kontejnera.

Ramiz sa suprugom i kćerkom skromno živi u mjestu Kiseljak kod Srebrenika u porodičnoj kući preminulih roditelja koju je naslijedio zajedno sa bratom. Iako je zadnju novčanu pomoć od 200 KM primio je prije 6 mjeseci, Ramiz se ne žali puno. Skroman, tih i povučen i sam se bori sa bolestima. Od dugogodišnjeg rada “na terenu” mu popuštaju i koljena. Ima i PTSP. Priča nam kako mora raditi i “po kiši i po žegi, i po vjetru i oluji”.

Ramiz zaradi za dva mjeseca jedva 250 – 300 maraka i to ni blizu nije dovoljno za život.

“Nije to dovoljno. Sami računi su mi oko 100 – 150 maraka. Cijene stalno rastu. Malo uzmem podmjere i to je to”, govori Ramiz.

Nekada uskoči Merhamet, nekada Crveni križ sa paketima pomoći. S vremena na vrijeme pojavi se neka donacija koja olakša svakodnevnicu ali sve zajedno je daleko od minimuma prihoda koji je ovoj tročlanoj porodici potreban.

“Ujutro krenem na sve ili ništa i nikada ne znam koliko ću nabrati željeza, limenki, da li ću od koga dobiti kakav pokraveni aparat, nikad ne znam”, govori nam Ramiz.

Ramizovo dvorište je svojevrsni tranzitno-sortirni centar za sekundarne sirovine koje povremeno odvezu lokalni otkupljivači.

Ramizova kćerka nije uspjela zvršiti srednju školu a sretan bi bio da barem ona dobije nekakav posao, da zaradi svoj dinar, puno bi bilo lakše, zaključuje Ramiz.

Da bi muka bila veća Ramiz zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa mora napustiti roditeljsku kuću pa je u vezi sa tim pokrenuta akcija prikupljanja materijala. Mnogi Srebrenički privrednici su Ramizu obećali pomoć pa se iskreno nada da će ove godine useliti u svoj novi skromni dom.

Za izgradnju kuće Ramiz je pribavio i idejni plan ali je još daleko od svoja četiri zida. Nada se kako će mu dobri ljudi pomoći kao i prije nekoliko godina kada je radio Studio D u sklopu humanitarnog programa “Veliko srce” poveo humanitarnu akciju za opremanje kupatila i zamjenu dotrajalih prozora.

Za direktnu pomoć u građevinskom materijalu ili u novcu možete kontaktirati Ramiza Šarića direktno na telefon 063 955 432. Donacije možete uplatiti na ime RAMIZ SARIC na račun otvoren u Raiffeisen banci BiH 1613000013680353. Uplate iz inozemstva možete izvršiti po uputama na slici ispod.

Pogledajte reportažu.

Komentari

Komentariši