Airsoft u Srebreniku: Druženje, zabava i rekreacija.

Airsoft je sve popularniji način adrenalinske rekreacije kako u okruženju tako i u našoj zemlji.

Za one koji ne znaju o čemu se radi, airsoft je zapravo vojni simulacijski sport, sličan paintballu ali u mnogome drugačiji. U ovom sportu se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike promjera 6 do 8 milimetara.

O popularnosti ovog sporta govori i činjenica da ga koristi policija i vojska diljem Svijeta kao dio treninga, a u mnogim državama se koristi i kao terapeutski tretman protiv stresa i trauma.

Osnovna zaštitna oprema su zaštitne naočale. Preporučuju se maske koje štite cijelo lice (fantomke), a oprema se može nadopuniti vojničkom jaknom i kacigom. Korisni su i štitnici na laktovima i koljenima i vojna kamuflaža (za zaštitu, prikrivanje i autentičnost).

U našoj zemlji postoji i savez Airsoft klubova što dovoljno govori o sve većoj poluarnosti ovog rekreativno zabavnog sporta. U FBiH djeluje nekih 20-ak klubova s oko 300 članova.

Naša kamera je imala priliku ući na airsoft bojište u Džombićima nadomak Srebrenika i donosi vam zanimljive snimke još zanimljivijeg sporta.

Glavni operativci ove replike bojišta i ovog airsoft kluba su Srebreničani Enis Fejzić i Mirza Zhirović. Otkrili su nam nekoliko “caka” i za širu javnost raskrinkali nepoznanice oko airsofta uopšte.

“Svi moraju nositi zaštitnu opremu koji mi obezbjeđujemo. Raspolažemo sa arsenalom od 8 vrsta replika. 10 automatskih pušaka i 2 snajpera. U ovom sportu se igra na fairplay osnovi. Kada si pogođen sam napuštaš igru,” govori nam Enis i dodaje kako je ovo idealna prilika za dobro druženje i rekreaciju.

Airsofteri iz Srebrenika su na otvaranju sezone u Džombićima u odlično pripremljenom ambijentu, imali priliku osjetiti sve čari ovog vojno-simulacijskog sporta. Podijeljeni u ekipe odmjerili su snage i svoja vojno taktička umijeća.

Zavidan arsenal replika oružja i vojno taktička oprema dovoljan su pokazatelj da se ovom sportu pristupa ozbiljno jer je upravo autentičnost glavna znamenka ovog novog sporta.

Na pripremanje i uređenje terena se posebno pazilo. Bunkeri, zakloni, tranšeji odaju sliku vjerodostojnu bojištu.

Iako se u posljednje vrijeme špekuliše kako ovakvi klubovi privlače radikaliste i vrše vojnu obuku ekstremista, imali smo se priliku uvjeriti iz prve ruke da je to čista izišljotina jer se mladi ljudi u ovoj disciplini takmiče i zabavljaju kao i u bilo kojoj drugoj, uz roštilj, pjesmu, pregršt fora i viceva i poneko piće.

Ako tražite adrenalinsku zabavu i želite pokazati svoje vojno-taktičke sposobnosti, vještinu prikradanja ili gađanja snajperom, Airsoft rental Srebrenik je idealna adresa za sa malo novca provesti slobodan dan na otvorenom i u dobrom društvu. Uslov za učestvovanje je punoljetstvo.

Pogledajte živopisnu tv reportažu. Početaaaaaaaak!

Komentari

Komentariši