I OVO JE BIH: Kemal Nurkanović – Trnovitim koracima do željenog cilja (VIDEO)

Kad god želimo nešto da dostignemo ili da ostvarimo neki cilj, dešava se da naiđemo na neku prepreku, ili neki veliki problem. Često pokleknemo, mislimo da mi to ne možemo i lako i brzo odustajemo od cilja. Emisija “I ovo je BiH” televizije TATABRADA vam i ovaj put donosi zanimljivu priču, priču o Kemalu Nurkanoviću, čovjeku koji nije pokleknuo, koji nije odustao od svojih ciljeva, koji je trnovitim koracima koračao kroz svoju mladost pa čak pobijedio i opaku bolest.

U svojoj mladosti bio je veoma buntovan mladić, putovao je, hodao i tražio posao kako bi ostvario željeni cilj. Fudbal je bio i ostao njegova ljubav. Igrao je za juniore Slobode, potom za Mramor pa i za Mladost u Tinji.

“Fudbal je nešto što ja i dan danas volim. Još u srednjoj školi igrao sam jedno vrijeme kao junior Slobode, kasnije za Mramor, potom za Mladost u Tinji, gdje sam i radio duži period i sve do teže povrede koljena”, kazao nam je Kemal.

Oženio se 1974. godine, nakon čega je osnovao porodicu. Ponosan je na sebe, i na svoju suprugu što su svoju djecu usmjerili na čestit i pravi put. Sa svojom suprugom dijelio je nepune 43. godine zajedničkog života, a nakon mrkotrpne i duge borbe ju je izgubio.

“Na žalost, moja supruga je prije 10. mjeseci otišla na bolji i pravedniji svijet. Imam dvoje djece, Elviru i Elvira. Neka su svačija djeca živa i zdrava, pa i meni moji”, kazao nam je naš sagovornik.

Život je zaista jedno zanimljivo putovanje, koje je ispunjeno raznim izazovima i koje nam servira po neku prepreku, negativne ljude ili situacije, ali i po neku zanimljivu anegdotu. Kemal je imao njih bezbroj, a kako kaže od nekih je jedva izvukao i živu glavu.

“Nakon nekoliko teških slijetanja sa autom, uboda nožem, 1995. godine sam obolio od karcinoma glasnice. Sticanjem okolnosti, poslije operativnog zahvata i zračenja 2. mjeseca u Zagrebu, evo me i dan danas”, govori Kemo ponosno.

U lijepom i prijatnom okruženju, tačnije u bašti “Bešić” na planini Majevica, vodili smo opušten razgovor sa našim sagovornikom. Pričali smo o Keminoj mladosti, životu i požrtvovanosti, ali i o pozitivnim stvarima. S obzirom da je porodica Nurkanovića veoma široka, ova porodica je organizovala tradicionalnu “Nurkinijadu”, koja se održava svake godine, zadnje subote u mjesecu maju.

“Mi Nurkanovići se vec 22. godine tradicionalno okupljamo, družimo, razmjenjujemo mišljena, a ni šala ne bude na odmet”, kazao nam je Kemo kroz smijeh.

Uvijek je volio knjige, volio je pisati kao i pročitati dobro štivo. Kako ističe, uvijek je mogao napisati knjigu, ali razne okolnosti i lijenost su ga često sprečavale u tome.

Autor je dvije knjige. Davne 1993. godine je napisao roman “Fantazmagorije vremena” koji je svjetlost dana ugledao dosta kasnije, a posvetio ga je svojoj tadašnjoj šesnaestogodišnjoj kćerki Elviri, dok je knjiga “Omča” čija je promocija bila početkom ove godine posvećena njegovom sinu Elviru.

U procesu nastanaka je tipični ljubavni roman, a kako nam je Kemal otkrio, nosi naziv “planinari”.

Ovaj zanimljivi autor, a prije svega jedan veliki čovjek ispričao nam je jedan djelić svog života, svoje mladosti. O mnogo čemu smo imali razmijeniti još po koju riječ, ali o tome nadamo se neki skoriji i naredni put.

Komentari

Komentariši