Serijal “Naša školica” ovaj put u OŠ “Tinja” (VIDEO)

Pod vannastavnim aktivnostima podrazumijevamo brojne i raznolike aktivnosti koje omogućavaju djeci da svoje slobodno vrijeme provode organizovano, baveći se stvarima koje ih zanimaju, relaksiraju, zabavljaju, omogućavaju da steknu neka nova znanja, razviju vještine ili se naprosto druže sa svojim vršnjacima.

Vannastavne aktivnosti koje se organizuju u školi imaju izuzetan značaj za ostvarivanje njene odgojno-obrazovne funkcije, a za veliki broj djece, škola je često jedino mjesto u zajednici u kojoj mogu provoditi svoje slobodno vrijeme. Stoga vannastavne aktivnosti trebaju biti dostupne svakom djetetu i prilagođene njihovim potrebama i interesovanjima.

Zato, u okviru emisije “Naša školica” televizije Tatabrada, naša ekipa je ovaj put posjetila učenike OŠ “Tinja”. Tamo smo imali priliku upoznati se sa sekcijama škole, kao i sa učenicima koji su uz pomoć svojih učitelja, nastavnika i razrednih starješina pripremili određene tačke s kojima su predstavili sekciju koju pohađaju ali i svoju školicu.

250 učenika uključeno u vannastavne aktivnosti

Direktor OŠ “Tinja”, Šemso Musić je rekao da su djeca veoma zainteresovana za sve sekcije u ovoj školi koja broji oko 25 sekcija.

“Školu pohađa 416 učenika, a od toga 250 učenika je uključeno u vannastavne aktivnosti. Što se tiče sekcija za ovu školsku godinu, istakao bih zapažene rezultate iz sekcije civitasa, gdje su učenici naše škole učestvovali na državnoj smotri, dok su prije toga osvojili prvo mjesto na opštinskom tamkičenju i prvo mjesto na takmičenju koje je održano u Teočaku”, rekao je direktor Musić.

I kao sport i kao sekcija, košarka privlači veliki broj učenica i učenika. Košarka je jedan od najdinamičnijih i najatraktivnijih sportova.

“Mi se ovdje trudimo da probamo propagirati masovni sport, odnosno da što više učenika bude uključeno u sekcije kako bismo u budućnosti imali izgrađene dobre ljude i dobre sportiste. U našoj školi osim košarkaške sekcije su formirane i nogometna sekcija, šahovska, stoni tenis, odbojkaška sekcija i imamo atletiku kojoj posvećujemo posebnu pažnju jer atletika važi za kraljicu sportova”, kazao nam je Mensur Kurtić, učitelj u OŠ “Tinja” i voditelj košarkaške sekcije.

U OŠ “Tinja” horska sekcija postoji već dugi niz godina, a pohađaju je učenici viših razreda. Ova škola ima i svoju himnu čiji je tekst osmislila i napisala nastavnica Jasmina Kavazović, a za muzičku podlogu pobrinula se Vildana Zukić, profesorica muzike i nastavnica Muzičke kulture u OŠ “Tinja”.

“Horska sekcija broji 35 članova i djeca su jako zainteresovana i muzikalna za pjevanje. Ovo što ste imali priliku čuti jeste himna škole. Ideja se javila prije dvije godine kada je nastavnica Jasmina Kavazović napisala tekst, ja sam se pobrinula za muziku, a za aranžman je zaslužen Adnan Salihović. Djeca je rado pjevaju i raduju se svakom novom času sekcije”, kazala nam je u razgovoru nastavnica Vildana.

Priliku da se predstave imale su i članice plesne sekcije. U ovu sekciju je uključeno oko 12 članica koje zajedno sa svojom učiteljicom osmišljavaju i izvode određene korake.

“Dvije godine imam čast da vodim ovu plesnu sekciju. Sekcija ove godine broji 12 članica i učenice dolaze redovno, zainteresovane su i vrijede. Zajedno osmišljavamo sve korake i evo dvije godine učestvujemo na svim našim priredbama gdje uvijek gledamo da tačka bude vezna za temu priredbe”, govori učiteljica Zana Numanović.

Učestvuju na raznim manifestacijama i priredbama

Recitatorska sekcija omogućuje razvoj osobitih sklonosti i sposobnosti za književnost i književno stvaralaštvo. Recitatorska sekcija može u svom radu u velikoj mjeri ući u tajne umjetnosti i omogućiti kreativno izražavanje i razvijanje mladih, njihove mašte, misli, osjećaja, volje, karaktera i mnogih pozitivnih osobina.

“Mnogo više članova broji ova sekcija, međutim danas nisu svi tu. Oni se uvijek trude da nešto novo unesu u sekciju, da se iskažu na najbolji način. Učestvuju na raznim manifestacijama i priredbama i ja sam stvarno zadovoljna što imam takve učenike”, zaključila je Azra Salahović, nastavnica u OŠ “Tinja”.

U školi su također aktivne sekcije poput sekcije zidne novine, debatne sekcije, sekcije prve pomoći, kreativci, kao i sekcije koje se nisu imale priliku predstaviti ovaj put, a to su odbojkaška sekcija, sekcija stonog tenisa, nogomtena sekcija, atletika, šahovska, civitas i druge.

Osnovna škola “Tinja” počela je sa radom 1948. godine, a prva školska zgrada sagrađena je isključivo na dobrovoljnoj bazi ljudi ovog kraja koji su učestvovali u izgradnji radnom snagom i doniranjem građevinskog materijala.

Škola je u skorije vrijeme uz finansijsku pomoć Ministarstva imala rekonstrukciju krova, dok se u skorije vrijeme očekuje realizacija projekta na zamjeni stolarije i grijanja.

Škola sarađuje sa MIOS-om, UNICEF-om, SAVE THE CHILDREN-om, uz pomoć kojih su uglavnom realizovali programe stručnog usavršavanja nastavnog osoblja.

 

Komentari

Komentariši