Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu: 23. godine od masakra na Tuzlanskoj kapiji

Na današnji dan, 25. maj 1955. godine počinjen je stravičan zločin u Tuzli, zločin protiv mladosti. Ovaj masakr ostaje upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Granata sa srpskih položaja sa planine Ozren ispaljena je u 20:55 sati, a pala je u centar grada, glavno šetalište i okupljalište omladine. Ubijena je 71 osoba, a ranjeno ih je blizu 200. Prosjek dobi poginulih građana bila je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Za masakr na Tuzlanskoj kapiji pravosnažno je na 20 godina osuđen general bivše Vojske Republike Srpske Novak Đukić.

Đukić je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, a u junu 2014. godine je osuđen na 20 godina zatvora.

Porodice stradalih na Kapiji i ove će se godine okupiti u Tuzli, a među njima će biti veliki broj roditelja koji su ostali bez djece.

Iz godine u godinu ističu kako teško podnose nepravdu, jer je odgovorni za ratni zločin u kome su stradala njihova djeca, Novak Đukić, izbjegao kaznu, iako je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Komemorativno obilježavanje 23. godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli počet će u 9:30 sati polaganjem vijenaca i cvijeća u Aleji mladosti na Slanoj Banji. Zatim će u 11 sati cvijeće biti položeno na mjestu stradanja 71 osobe na Kapiji, a u 20:55 sati oglasit će se sirena za uzbunu.

Komentari

Komentariši