Sigurnost u saobraćaju: u posljednjih pet godina poginulo 1.596 osoba

Na bh. cestama život je izgubilo čak 1.596 osoba u posljednjih pet godina, 8.496 ih je pretrpjelo teže povrede, dok je čak 41.516 učesnika u saobraćaju lakše povrijeđeno.

Po pitanju sigurnosne situacije na putevima na području općine Srebrenik razgovarali smo sa pomoćnikom komandira za saobraćaj, gospodinom Marković Ilijom.

Marković nam je istakao problem sa putevima koji gravitiraju na području naše općine koji su stari oko 30 godina a nedovoljno izgrađena putna infrastruktura doprinosi događanju saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, zatim veliki broj nelegalno izgrađenih priključaka koji otežavaju saobraćaj na magistralnom putu M18 i tri regionalna puta.

Marković napominje da je kategorija pješaka najugroženija jer u većini dijelova ne postoje izgrađene pješačke staze a niti je put dovoljno osvijetljen, odnosno, ne postoji ulična rasvjeta. U gradskom području ističe problem mirujućeg saobraćaja, odnosno, neadekvatan broj parking mjesta u odnosu na broj stambenih jedinica, pa smo svjedoci pogrešno parkiranih vozila na trotoarima, kolniku, u raskrsnicama što ometa normalno odvijanje saobraćaja.

Marković također ističe da ne postoji adekvatna saobraćajna kultura kod vozača.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u Srebreniku su neprilagođena brzina kretanja vozila, vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja bez položenog vozačkog ispita i tehnički neispravnog vozila.

Broj saobraćajnih nezgoda unazad 10-tak godina je u blagom padu, a smrtno stradala lica kreću se od 3-5 u posmatranom periodu, 2007 godine zabilježeno je 9 smrtno stradalih lica.

U prvih 9 mjeseci 2017 godine bile su četiri saobraćajne nezgode koje su za posljedicu imale 4 smrtno stradala lica, a 2016 godine bilo je 5 saobraćajnih nezgoda sa 5 smrtno stradalih lica.

Kada su u pitanju godine stradalih, najviše ih je između 20 i 30 godina. Takođe, najveći dio nesreća se događa vikendom u jutarnjim časovima.

“Policijska stanica Srebrenik vrši pokrivanje magistralnog puta 24 sata iz razloga što se na ovom putu najviše događaju saobraćajne nezgode sa težim posljedicama, smrtno stradalim i teže povrijeđenim licima”, kazao je Marković.

U dnevnim špicama vrše pokrivanje raskrsnica i užeg gradskog jezgra s ciljem normalnog odvijanja saobraćaja, prisustvuju i na predavanju u školama s ciljem edukacije učenika i podizanja saobraćajne kulture najmlađe populacije.

Represivne mjere policijska stanica provodi u smjeru lokalne akcije pojačane kontrole saobraćaja.

Marković je spomenuo i kaznene odredbe po pitanju vožnje pod utjecajem alkohola, nevezanje pojasa vozača, upotreba mobitela tokom vožnje itd.

Stanje cesta na našem općinskom području su katastrofalne, udarne rupe na cestama, nedovoljno izgrađena horizintalna i vertikalna signalizacija i s tim u vezi policijski službenici prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka prilikom zapažanja određenih nedostataka na cestama iste dokumentuju i prosljeđuju nadležnim službama za održavanje koje se brinu o cestama na području općine Srebrenik.

Marković apeluje vozačima da se pridržavaju saobraćajnih propisa i da bez obzira na gužve da imaju strpljenja u prometu.

U anketi koja je urađena u Srebreniku, građani se kao pješaci ne osjećaju sigurno posebno na raskrsnicama, semaforima.

Tekst: Senada Buljubašić

https://www.youtube.com/watch?v=miGE4jNxgKM&t=2s

Komentari

Komentariši