Zološki vrt u Tuzli nastao iz ljubavi prema životinjama (VIDEO)

Zološki vrt u Tuzli otvoren je 16. septembra 2016 godine i od tada pa sve do sada, mališanima kao i njihovim roditeljima pruža pravu atrakciju.

Iako je lociran izvan Tuzle, u naselju Bosanska Poljana, u blizini Šićke petlje, ZOO vrt svakodnevno, a pogotovo u dane vikenda, privlači na stotine posjetitelja iz Tuzle i drugih mjesta BiH.

Veliki broj životinja dovedenih s raznih krajeva svijeta stanovnici su zoološkog vrta „Bingo“. Tu su medvjedi, vukovi, tigar i jaguar, nojevi, antilope, kapibare, nosati rakuni, razne vrste zmija, kornjače i kameleoni.

Kamera televizije Tatabrada prošetala je ZOO vrtom i zabilježila jako zanimljive scene.

“Ideja za otvaranje ZOO vrta se rodila iz ljubavi vlasnika Senada Džambića prema životinjama. Trenutno u ZOO vrtu ima 35 vrsta, a negdje preko 300 životinja, od toga su najbrojniji su konji, magarci, rakuni, a imamo i veliki broj peradi”, kazala je Alma Karić, rukovodilac ZOO vrta.

Afrički lav zvijezda vrta

“Svaka životinja mora biti nahranjena do 10 sati, prije dolaska posjetilaca. Što se tiče naših obaveza, odmah ujutro se podijeli hrana životinjama i čisti se unutrašnja i spoljašnja nastamba, kao i hranilice i pojilice prije sipanja vode”, naglasila je Alma.

Zoološkom vrtu u Tuzli nedavno se pridružio se i kralj životinja – afrički lav koji je u Tuzlu stigao iz ZOO vrta iz Zagreba kao donacija Tuzli i firmi „Bingo“.

“Naš lav je stigao 13.04.2018. godine i na prilagođavanju u unutrašnjem dijelu nastambe, odnosno kavezu je bio 10 dana, nakon čega je pušten van, a onda je pušten u zimski dio nastambe”, istakla je Karić te dodala da sve životinje većinom dolaze i ZOO vrta grada Zagreba, a što se tiče planova za budućnost životinje će uglavnom doći iz Palića, Pečuha, Osijeka, Beograda dok imaju i životinje iz ZOO vrta Sarajevo.

ZOO vrt “Bingo” ima idealnu suradnju sa svim ZOO vrtovima u regionu i ZOO vrtovima evrope. Zato, kada im je potrebna bilo kakva informacija, brzo je dobiju od stručnih lica koja rade preko 20. godina sa životinjama.

Mališani se imaju priliku zabaviti i u nekoliko igraonica, provozati u voziću, kružiti na velikom satu i ljuljati u automobilu.

Pažnju posjetilaca privlači popularna vožnja u „biciklu“ s četiri točka, u koji može sjesti više mališana, a cijena vožnje košta samo 2 KM.

U sastavu ZOO vrta nalazi se i restoran „Ringišpil“ koji nudi pristupačne cijene kao i parking za posjetioce. Cijene su prikladne, pa se za 1 KM može okusiti dobar sladoled i popiti kafa.

Planirano je proširenje zoološkog vrta, a za sada je završena prva faza gdje su izgrađene nove nastambe za životinje i fudbalski teren.

Sve zajedno ZOO vrt “Bingo” u Tuzli je idealna prilika za popodnevni ili cjelodnevni odmor i uživanje za cijelu porodicu.

Komentari

Komentariši