Etno dvorište Marojević: Ljubav prema tradiciji i starinama (VIDEO)

Očuvati tradiciju u današnje modereno doba postaje sve interesantnije u posljednih nekoliko godina, dok prikupljanje starina i starih predmeta dobija sve veću popularizaciju među mlađim ljudima.

Kamera televizije Tatabrada je prošetala Etno dvorištem Marojević i kao uvijek zabilježila zanimljive kadrove.

Etno dvorište Marojević se nalazi u Gornjim Hrgovima, nedaleko od magistralnog puta Orašje – Tuzla, a ono što posjetom u ovo Etno dvorište možete vidjeti su staro ognjište, stari mlin, etno soba te muzej sa brojnim starinama i predmetima.

Ljubav prema starinama i predmetima već odavno gaji Ivo Marojević, vlasnik Etno dvorišta, koji je svu tu ljubav prenio i na svog nasljednika Matu Marojevića.

“Naša priča ovdje počinje spontano još od 90 -tih godina kada je moj otac, Ivo Marojević počeo sakupljati sve ove starine koje se nalaze ovdje u našem Etno dvorištu”, rekao je Mato Marojević te navodi da te starine i predmeti nisu imali neku svoju priču sve do danas, kada su postale tradicija.

Tradicija održavanja Žetve u Etno dvorištu Marojević

U organizaciji Udruge za Etno-ekološki i ruralni razvoj „Stara sinija“, u Etno dvorištu Marojević se već 11 godina održava tradicionalna manifestacija „Žetva i vršidba u prošlosti“. Ovoj zanimljivoj manifestaciji prisustvuju i predstavnici Udruženja „Dužijanica“ iz Subotice i Udruge „Moba“ iz Županje, a sav program se na kraju upotpuni ponekom koreografijom folklornih skupina.

“Žetva se održava svake godine, treće subote u 7. mjesecu, a ove godine to spada na 21. juli i to će biti 12. po redu održavanje ove manifestacije u Etno dvorištu Marojević. Žetva je u biti dolazak do kruha na stari način, a cilj je dokazati kako je to prije bilo. Svake godine nam dolaze prijatelji iz Županje i Subotice gdje svi budemo obučeni u tradicionalne nošnje”, kazao je Mato, predsjednik Udruge za Etno-ekološki i ruralni razvoj „Stara sinija“.

Predmeti stari stotinu godina

Izuzetno vrijedne starine i predmeti koji su se koristili u domaćinstvima prije stotinu godina već odavno su dio muzeja Marojevića. Koliko se zapravo priča o njima, kako su se koristile i koliko su danas te starine poznate rekao nam je Mato u razgovoru.

“Većina starina koje mi ovdje imamo su mi jako poznate, a sve zahvaljujući mom ocu koji je prilikom sakupljanja znao i njihovo značanje, kao i starijim ljudima koji dođu ovdje i posjete nas i već tada počinje istorija o tim predmetima”, zaključio je Mato i naglasio da ovu tradiciju nastoji održavati još dugi niz godina i kako kaže, ovakva mjesta su izvanredna za druženje, sjećanje na davna vremena.

Što se tiče kuhinje u Etno dvorištu Marojević, prilikom posjete možete probati više vrsta tradicionalnih jela, kao što su jela ispod sača, čorbanac, riba i riblja čorba.

Etno dvorište vam nudi i mogućnost organiziranja planinarenja kao i vožnje bicikla po brdskim područjima te mnoge druge planinsko seoske zanimacije.

Komentari

Komentariši