Štrajk ljekara u TK: Suočeni sa politikom koja im onemogućava da ostvare svoja prava (VIDEO)

Zbog neusaglašavanja kolektivnih ugovora, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, stupio je u generalni štrajk u javnim zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu.

U ovom kantonu djeluju dva zdravstvena sindikata: Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije koji broji 1.020 ljekara, te Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu koji okuplja 4.200 članova, od kojih je 320 ljekara specijalista.

Najavljeno je da su stvorene sve zakonske pretpostavke za štrajk u Tuzlanskom kantonu, koji će trajati do ispunjenja svih postavljenih zahtjeva.

“Razlog našeg štrajka je prije svega da ukažemo na nepravedan i diskriminirajući odnos Vlade Tuzlanskog kantona prema svojim doktorima jer smo jednostrano izbačeni iz pregovaračkog procesa i samim tim nam je oduzeto legalno i legitimno pravo da se zastupamo”, rekao je dr. Admir Suljić, specijalista interne medicine.

“Osnovni zahtjev je potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, onako kako je to urađeno u drugim kantonima, svi drugi kantoni su potpisivali kolektivne odvojene ugovore za doktore medicine i stomatologije, dok to naša Vlada nije uradila”, dodao je dr. Suljić.

Dr. Admir Suljić je naglasio da doktori ne pristaju na ucjene i zastrašivanje, suočeni su sa zastrašivanjem od strane pojedinih menadžera ustanova. Protiv njih se okrenulo i rukovodstvo Nezavisnog sindikata koje im pokušava na svaki način opstruirati osnovno pravo na štajk.

Suočeni su sa politikom koja im onemogućuva da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava.

“Mi tražimo da Vlada Tuzlanskog kantona što prije uspostavi kontakt sa nama da nastavimo dijalog i da završimo ovo na najbolji način, a to je dogovorom”, istakao je dr. Admir Suljić.

Još jedan od ciljeva borbe ljekara jeste i jačanje javnog zdravstvenog sektora koji je dostupan svima i za ostanak kvalitetnog ljekarskog kadra u njemu.

Ljekari mole sve građane i pacijente za razumijevanje i podršku, te naglašavaju da će primati sve hitne slučajeve.

“Pozivam sve građane Općine Srebrenik da ukoliko imaju zdravstvenih tegoba u smislu da to narušava njihovo zdravstveno stanje, neka dođu, biće primljeni i pružit će im se svaka vrsta usluge”, zaključio je dr. Suljić.

Štrajk je pokrenut sa Federalnog nivoa i trajat će sve do ispunjenja zahtjeva.

https://www.youtube.com/watch?v=ng2o2V41qE8

Komentari

Komentariši