Planinarski dom “Lipici”: Idealno mjesto za odmor i relaksaciju (VIDEO)

Odlazak u prirodu i kretanje na čistom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

Planinarenje postaje sve popularnije, a u Srebreniku datira iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, tačnije od 1978. godine kada je formirano Planinarsko društvo Mlakva Srebrenik. Društvo je veoma često bilo uključeno i aktivno, skupa sa drugim društvima iz tuzlanskog okruženja, a već 2007. godine društvo mijenja ime u “Planinarsko društvo Majevica”.

Ekipa televizije Tatabrada je posjetila Planinarski dom “Lipici” koji se nalazi na planini Majevica i na nadmorskoj visini od 730 m.

Za prelijep i uređen dom zaduženi su domaćini Hazrudin i Nura Kukuruz, koji svoje dane vikenda provode u Planinarskom domu “Lipici”, dočekuju svoje planinare kao i druge goste koji su voljni posjetiti ovo mjesto.

“Planinarski dom nije napravljen, planinarski dom je bio tu. Prostor ove zgrade je korisitila televizije Beograd koja datira od 1963. godine, a koja poslije rata nije bila u funkciji, tako da je bila neiskorištena. Općinsko vijeće je ovu zgradu je dodijelilo planinarima kako prostor ne bi propao. Mogu reći da planinarenje ima mnogo dobrobiti, prije svega čist zrak, kao i šetanje kroz prirodu”, rekao je Hazrudin Kukuruz, domar Planinarskog doma “Lipici”.

Dom raspolaže sa nekoliko kreveta, kuhinjom, sobom za dnevni boravak i salom kapaciteta 60 mjesta, kao i uređenim vanjskim prostorom.

“Moja dužnost na planinarskom domu je raznovrsna, a to se prije svega odnosi na prostor kuhinje, uređenja i sadnje cvijeća. Posjećenost je povećana, ljudi dolaze većinom po preporuci, dok nam prevenstveno dolaze naši građani iz Srebrenika. Okupljanja i druženja su ovdje česta, posebno za dane vikenda, a ukoliko se druženje oduži naši gosti imaju gdje i prenoćiti”, kazala je Nura Kukuruz, domaćica u planinarskom domu.

Što se tiče kuhinje, Nura dodaje, da se tradicionalno sprema planinarski grah, a i druga jela, zapravo ona jela koja gosti žele i traže. Nude i mogućnost donošenja vlastite hrane i pića, što znači da posjetioci mogu doći, kuhati i uživati ispod planinarskih šadrvana, sa jednim uslovom, a to je da se prostor nakon upotrebe počisti.

Kompleks doma obuhvaća i kutak za djecu, gdje se djeca mogu zabaviti i uživati u raznim sadržajima poput klackalica, ljuljački, igrališta za fudbal i trampolina, a za one koji su ljubitelji adrenalina postoji i adrenalinska sajla.

Sa najboljom uslugom, prelijepom baštom i šadrvanima, ali i domaćinskim ambijentom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dom je za posjetioce otvoren i u danima vikenda, a po najavi i ostalim danima.

Komentari

Komentariši