20-godišnji Denis Barta muzikom uveselio građane Srebrenika (VIDEO)

Da su ljudi sa hendikepom itekako nadareni, nije neko iznenađenje. Barem na estradnoj sceni su nas svojim muzičkim talentom oduševila braća, Dejan i Saša Matić koji su rođeni slijepi, ali su obojica vrhunski muzičari.

Muzika je svjetlo i slijepom 20-godišnjem momku Denisu Barti, koji je u utorak 12. juna boravio u našem gradu i pjesmom oduševio sve koji su se toga dana našli na Trgu u Srebreniku.

Denis je rođen u 24-oj sedmici trudnoće i težio je samo 535 grama. Sedmi dan po rođenju urađena mu je operacija na srcu, a već četrdeseti dan rapidno gubi vid i poslije tri operacije na očima, koje nisu uspjele Denis ostaje u poptpunom mraku. No, taj mrak nije jedini problem s kojima se susreće. On boluje i od autizma, a također je imao i više epileptičnih napada koji su ostavili velika oštećenja na mozgu. Također, zbog čestih napada epilepsije i upotrebe terapije lijekovi su mu uništili žučnu kesu, te mu je i ona odstranjena.

Denis ima lošu govornu komunikaciju, ne umije da koristi svoje ruke, ne zna sam da se obuče, da se umije, ne može sam da jede, a ono što jede mora biti kašasto, ali kada dođe u kontakt sa klavijaturom kao da uđe u neki novi svijet, u neko novo tijelo, on naprosto čini čuda.

Od svoje četvrte godine, priča njegov otac Neša, koji je također muzičar, Denis je pokazivao interes prema muzici. Danas on u svom repertoaru ima oko 5.000 pjesma, a to je cifra s kojom se sigurno ne može pohvaliti nijedan pjevač. Voli da pjeva i svira i kad god mu se ukaže prilika naći će se na sceni.

Novcem koji zaradi na tim svirkama plaća svoje liječenje koje je magnetnim tretmanima započeo u Italiji i na dobrom je putu da se izliječi od epilepsije.

U svojoj 13 godini Denis je počeo i da komponuje svoje pjesme i već je uradio snimio svoj DVD pod nazivom “Muzika je moje svjetlo”.

Danas on treba našu pomoć, a svi koji ga žele angažovati bez honorara da im pjeva, mogu to učiniti preko njegovog oca na broj telefona 0644255969, a on će se svojom pjesmom pobrinuti da dobije bakšiš.

Denis je u utorak 12. juna svirao na trgu u Srebreniku i svojom interpretacijom oduševio naše sugrađane. Ako ste kojim slučajem propustili ovu svirku, ne brinite. Denis se u naš grad vraća za nekoliko dana, te će svojom pjesmom upotpuniti program obilježavanja Dana Općine Srebrenik.

 

Komentari

Komentariši