Slikarka i kreatorica Refka Čajić: “Slikar se mora roditi, i ja sam se kao takva rodila” (VIDEO)

U emisiji “I ovo je BiH” vam donosimo još jednu u nizu zanimljivih priča. Priču o Gračanki Refki Čajić, ženi koja se bavi rijetkim i neobičnim poslom, izradom starih narodnih nošnji i tako nastoji očuvati tradiciju.

“Dvadeset godina se bavim ovim poslom, a potrebom da se ne ugasi naša tradicija počela sam da se bavim izradom nošnji. Ovo je sve ručni rad, ali i mukotrpan. S obzirom da je bilo teško nabaviti materijal, morala sam putovati u druge zemlje kako bi našla ono sa čime radim”, rekla je Refka.

Nošnje od prirodnih materijala

“Nošnje se rade od prirodnih materijala, od čohe i pamuka kao i sa vezicama koje se mogu nabaviti ovdje na našim prostorima. Ja imam svoje žene, kojima sve iscrtam i to one odrade, radimo kao ekipa jer drukčije to ne bi bilo izvodivo”, kazala je naša sagovornica.

Ovo je posao koji zahtijeva mnogo truda, vremena i ulaganja. Jedna nošnja se radi po nekoliko dana, a na vezice koje idu na njih se obraća posebna pažnja. Refka svoju dugogodišnju ljubav gaji i prema slikarstvu, u tim vodama je 30 godina, a kako kaže čovjek se sa tim talentom mora roditi.

Preko 5.000 slika i preko 150 izložbi

“Slikar se mora roditi, i ja sam se kao takva rodila. Bavim se slikarstvom 30 godina unazad i uradila sam preko 5.000 slika i imala preko 150 izložbi. Moje izložbe su bile u dijelu Evrope, Aziji i Maleziji, tako da sam poprilično pola Evrope i pola Azije obišla sa svojim slikama”, dodala je Refka.

Refka je jedno vrijeme radila po vlastitom izboru, nakon čega je počela da radi po narudžbama. Ona navodi da je neopisiv osjećaj izložiti svoje slike.

“Kada sam imala izložbu slika u Hamburgu, prilazi mi je jedna djevojka, pita me za stajling, pita jesam li ja zaista muslimanka, a to sve iz razloga što misle da smo mi na neki način zaostali”, ispričala nam je Refka te navodi da je Bosna i Hercegovina već odavno u Evropi.

Pored ulja na platnu Refka slika i drugim tehnikama kao što su akril i slikanje na svili. Imala je nekoliko revija koje su predstavile nacionalne nošnje.

“Moj interes je tradicija moga naroda i zato sam napravila nošnju za bega i begovicu i ostalo bogovsko osoblje, replika iz 1963. godine, za muzej u Sarajevu”, istakla je Refka.

U Gračanici Refka ima galeriju u kojoj se mogu nabaviti slike više umjetnika, vezenih predmeta, narodnih nošnji i folklornih nošnji.

Ova zanimljiva umjetnica se bavi i edukacijom omladine.

Komentari

Komentariši