Ljekari u TK potpisali otkaze. Otvoren put krizi u zdravstvu! (VIDEO)

Ljekari koji se nalaze u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije širom Tuzlanskog kantona od jutros potpisuju individualne otkaze koji će u protokole zdravstvenih ustanova u kojima su zaposleni biti upućeni u narednim danima.

U 14 sati otkaze su potpisali skoro svi doktori i stomatolozi koji su zaposleni u Domu zdravlja Srebrenik, otkaz je potpisao 41 doktor i stomatolog, što nije konačna lista s obzirom da ostali pristižu i putem pošte od onih doktora i stomatologa koji se trenutno nalaze na godišnjem odmoru.

Kako je za televiziju Tatabrada rekao potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije TK Admir Suljić, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK na potpisivanje individualnih otkaza odlučili su se jer još uvijek nisu dobili reprezentativnost u ovom kantonu.

“Nismo postigli kompromis sa Vladom TK i prinuđeni smo na ovaj posljedni čin . Mi danas u 14 sata potpisujemo otkaz,  od 57 doktora koji su u Sindikatu, 41 od njih će potpisati otkazne ugovore”, rekao je potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije TK Admir Suljić.

Ono što ih je natjeralo na ovaj čin jeste odnos Vlade TK prema doktorima koje Vlada TK ne prihavata u pregovorima kao svog socijalnog partnera kako je to urađeno u drugim kantonima.

“U TK prema statističkim podacima iz Ljekarske komore ukupno 1119 ljekara je zaposleno javnom zdravstvenom sektoru od kojih su 1130 članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije TK, dok se od tih 1130,  600 ljekara izjasnilo da će danas potpisati otkaz”, kazao je dr. Admir Suljić

“Ja se nadam da do toga neće doći i da se ovo sve prevaziđe. Danas je Kolegij Skupštine TK na kojem će se donijeti odluka o hitnoj vanrednoj sjendici Skupštine TK na kojoj bi se trebalo razmatrati kao jedina tačka dnevnog reda pitanje zdravstvenog sistema TK. Da li ce doći do urušavanja zdravstvenog sistema u TK odgovor je na Vladi TK”, istakao je Suljić.

Suljić je još naglasio da članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK ne žele da se zdravstveni sistem ugasi, oni žele da se uvaže kao socijalni partneri i da se uvaže za ono što jesu.

Ljekari su više navrata poručili da se ne bore za plaće, već za dostojanstvo struke.

SPECIJALNA TV REPORTAŽA televizije TATABRADA.TV

Komentari

Komentariši