U Domu zdravlja Srebrenik više od 90 posto ljekara potpisalo otkaze (VIDEO)

Doktori i stomatolozi su se odlučili na posljednji čin davanja otkaza nakon što pregovori s Vladom Tuzlanskog kantona koji traju više mjeseci nisu uspjeli.

Dom zdravlja u Živinicama jučer je ostao skoro bez ijednog doktora, a više od 90 posto ljekara otkaze je potpisalo u domovima zdravlja u Srebreniku, a više od 50 posto njih u Gradačcu i Lukavcu.

Kako je u razgovoru za televiziju Tatabrada rekao potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije TK Admir Suljić, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK na potpisivanje individualnih otkaza odlučili su se jer još uvijek nisu dobili reprezentativnost u ovom kantonu te ističe da ne žele da se zdravstveni sistem ugasi, oni žele da se uvaže kao socijalni partneri i da se uvaže za ono što jesu.

U TK prema statističkim podacima iz Ljekarske komore ukupno 1119 ljekara je zaposleno javnom zdravstvenom sektoru od kojih su 1130 članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije TK, dok se od tih 1130, izjasnilo 600 ljekara da će potpisati otkazne ugovore.

Ono što doktore i stomatologe natjeralo na ovaj čin jeste odnos Vlade TK prema doktorima koje Vlada TK ne prihavata u pregovorima kao svog socijalnog partnera kako je to urađeno u drugim kantonima.

Podsjećamo da su ljekari u više navrata poručili da se ne bore za plaće, već za dostojanstvo struke.

Šta sugrađani Srebrenika misle o štrajku ljekara, i kako komentarišu potpisivanje otkaza, možete pogledati na našem youtube kanalu “tatabrada.tv”

Komentari

Komentariši