Gastro show u Tuzli: Napravljena najveća sofra na našim prostorima

Drugi po redu Gastro show održan je u Tuzli ispred TC Mercator. Nakon najvećeg bureka koji je napravljen prošle godine na ovoj manifestaciji, a koji je težio 650 kg došla je na red i najveća sofra.

Organizator ove zanimljive manifestacije je Udruženje “Zmajevo srce”, a na manifestaciji je bio upriličen nastup kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine uz brojne dugustacije, promocije i nagradnu igru.

U razgovoru sa Omerom Isovićem iz Udruženja “Zmajevo srce” iz Tuzle, saznali smo koji je zapravo cilj ove manifestacije, ali i to da se ovakvim manifestacijma želi skrenuti pažnja na druženje, kulturu i tradiciju.

Promovisana kultura i tradicija 

“Ovo je drugi Gastro show, ali prvi njegov dio. Mi danas pripremamo u saradnji sa našim partnerima, najveću sofru koju možemo vidjeti na našim prostorima. Za 14 dana je planirano da pravimo najveću pizzu na balkanu, dok bosanski lonac od 5.000 litara bi trebao doći tamo jula”, rekao je Omer Isović iz Udruženja “Zmajevo srce”.

“Cilj ove manifestacije je da promovišemo svoje, domaće, kulturu i tradiciju naroda. Sofra na jedan način predstavlja Bosnu i Hercegovinu, predstavlja sve ono što smo mi nekad bili, a mi želimo da damo svoj pečat svemu tome”, dodao je Isović.

Raznim koreografijama predstavili su se članovi raznih kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine koji su svojim nastupima na ovom drugom po redu Gastro shwo-a ostavili pozitivne utiske na sve prisutne.

“Drago nam je što su nas pozvali na ovu manifestaciju, da se družimo i da predstavimo našu igru i narodnu nošnju. Naše kulturno-umjetničko društvo ima veoma bogatu tradiciju, osnovano je davne 1946. godine. Društvo je nastupalo na područjima bivše Jugoslavije, a iza njih su brojna gostovanja i nastupi”, kazala je predsjednica KUD-a ‘Skakava 06’ iz Brčkog, Svjetlana Pavić.

Uskoro priprema gigantske pizze i najveće baklave 

Na ovoj manifestaciji su uručena i brojna priznanja “Zmajevo srce” istaknutim pojedincima. Nama preostaje da kažemo da će se u okviru Gastro show-a za 14 dana u Tuzli praviti i gigantska pizza, a Gastro show treba biti nastavljen za prestojeći Kurban Bajram za koji organizatori najavljuju pripremu najveće baklave na svijetu koja će biti teška jednu tonu.

Uskoro na programu televizije…

Komentari

Komentariši