Jasenko Đorđević: Umjetnost na vrhu olovke (VIDEO)

Brojni svjetski mediji pišu i izvještavaju o tuzlanskom umjetniku, Jasenku Đorđeviću. Jasenko je jedan od rijetkih ljudi na svijetu koji se specijaliziraju za izradu skulptura na vrhu olovke. Napravio je više od 200 skulptura, a kako kaže nastavlja da ih stvara još. Od svoje rane mladosti pokazivao je interesovanje za minijaturu, a od 2010. godine izrađuje skulpture na grafitu i jedan je od prvih koji se počeo baviti ovom vrstom umjetnosti.

“Prvi put sam se susreo sa ovom vrstom umjetnosti prije osam godina kada mi je brat poslao link jednog umjetnika iz Amerike i izazvao me pitanjem u smislu “frajeru možeš li ti ovo da napraviš”, ja sam nakon dva dana uradio neku skulpturu i poslao mu fotografiju i nakon toga sam se nastavio baviti ovim”, rekao umjetnik, Jasenko Đorđević.

Prvi radovi i izložbe

“Moja prva skulptura je bila ta koju sam poslao bratu i bila je poprilično loša, ali je bilo dovoljno da osjetim tu čar rada na grafitu što me je i privuklo”, dodao je Jasenko.

Jedan od posebnih izazova je što skulpturu mora smjestiti na raspoloživih 2 do 4 milimetra. Od pribora koristi, grafitnu olovku, skalpel i igle. Kako kaže, potrebno je mnogo truda, nekoliko sati vremena, ali mnogo više strpljenja. Jasenko je do sada imao 6 samostalnih izložbi, dok je jedna od tih izložbi bila održana u Norveškoj. Dio njegovih radova nalazi se i u stalnoj postavci Cumberland pencil museum u Engleskoj.

“Prvu samostalnu izložbu sam imao nakon što sam osvojio dvije nagrade na 7. Bijenale “Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine” ovdje u Tuzli, sljedeće godine su mi oni omogućili i prvu samostalnu izložbu. Poslije toga imao sam par izložbi u Tuzli, Sarajevu, a nakon toga uslijedila je jedna internacionalna izložba koju sam održao u Norveškoj”, kazao je naš sagovornik Jasenko.

Drugi u svijetu, prvi u Evropi

“Ovo što ja radim je interesantno, kada sam počeo da se bavim ovim u svijetu je postojao samo jedan umjetnik, što znači da sam ja bio drugi u svijetu, a prvi u Evropi. Moguće da je ovu vrstu umjetnosti radio i neko prije mene, ali ja trag na internetu nisam našao. Mislim da je ovo interesantno publici, kako našoj, tako i publici van granica naše zemlje”, naglasio je Đorđević.

Galerija njegovih izloženih radova nalazi se u Pasažu u Tuzli, a otvorena je u okviru Udruženja za promociju minijature ”Toldart”, iako je fokus na minijaturama, cilj je promocija različitih vrsta umjetnosti.

Inspiraciju pronazi svuda oko sebe, kako kaže moguće je napraviti bilo koji oblik koji svojom površinom može stati na površinu olovke. Tu su razni motivi, od biljaka i životinja do reprodukcije slika i skulptura velikih svjetskih umjetnika, pa do svakodnevnih događaja iz života.

Jasenko ističe da je kultura u Bosni i Hercegovini na nekim najnižim nivoima. Imao je zadovoljavajuću podršku grada, ali s obzirom da je stanje u državi jako loše, ne čudi ga što je kultura na niskom nivou.

Nekim posebnim motom se ne vodi kroz život, ono što poručuje mladim ljudima jeste da ostvare svoje ciljeve i snove bez obzira kakvi oni bili.

Komentari

Komentariši