Skup homebrew pivara na Majevici: Pivo je jako lako napraviti uz minimalne uslove! (VIDEO)

Majevica, planinarski dom “Lipici” Srebrenik, roštilj, sve su to sinonimi za odmor, opuštanje i dobro druženje. Ali, glavni razlog za druženje ovoga puta jeste pivo. I to domaće pivo koje su pravili domaći pivari. Tako se u subotu, 23. juna na Majevici, u planinarskom domu “Lipici” Srebrenik, na poziv neformalne udruge homebrew pivara “Sjeverni pivari” okupio veliki broj kućnih pivara.

Svoj omiljeni napitak odlučili napraviti, umjesto kupiti u prodavnici.

Specijalno za objektiv Tatabrada televizije pivari su otkrili zašto su se odlučili da prave svoje pivo, ali i šta je potrebno da bi se napravilo dobro pivo.

“U Njemačkoj sam posjećivao muzejske pivovare, što me inspirisalo da sam počnem da proizvodim svoje pivo”, Rekao je Ivan Korejić iz Viteza, jedan od pionira u homebrewingu.

“Volim dobro pivo, pa sam poželio da eksperimentišem i probam sam da ga napravim”, rekao je Igor Krajnović iz Slavonskog Broda.

Pivo prave samo za svoju ličnu upotrebu ali i za dobra druženja.

“Količine do 50 litara piva, koliko svaki pivar uspije napraviti, su idealne za dobro društvo i dobra druženja”, rekao je Ivan Korejić.

Svrha sastajanja, pored dobrog druženja, jeste razmjena iskustava, koja dovodi do poboljšanja kvalitete piva.

“Pivo je najljepše podijeliti sa svojim prijateljima te čuti njihove dojmove”, rekao je Igor Poljak za Tatabrada televiziju.

Iako je teško definisati šta je to ustvari dobro pivo, homebrew pivari ističu da postoje odredjeni faktori koji utiču na njegov kvalitet.

“Dobre sirovine su neophodne za dobro pivo. Ali je iskustvo presudno. Ako dva čovjeka koriste isti recept za pivo, ispašće dva različita piva”, zaključuje Ivan Korejić.

Pivari takodje ističu da oprema nije bitna, jer se u jako skromnim uslovima može dobiti jako dobro pivo.

Pivo se može napraviti čak i u običnom loncu

“Ne treba vam skoro ništa, s jednim najobičnijim loncem se može dobiti jako dobro pivo”, navodi Igor Poljak.

Kako postoji mnogo vrsta piva, pivari kažu kako više vole da eksperimetišu sa ukusima, umjesto da prave samo jednu vrstu.

“Ja nikada nisam pravio isto pivo, dva puta. Moje svako novo kuhanje piva je moj novi projekat i moj novi eksperiment”, rekao igor Poljak koji je inače certificirani sudac na homebrew natjecanjima.

“Mi smo klasično homebrew pivari, pravimo sve, sve vrste piva, sve zavisi od motivacije”, rekao je Igor Krajnović.

Sva druženja pivara rado posjećuju, iako im je Majevica jedno od omiljenih mjesta.

“Drugi put sam ovdje. Prošle godine je bilo sjajno, zato sam odlučio doći i ove godine”, rekao je Igor Krajnović.

“Jako mi se svidja ovdje, ekipa je jako raspoložena”, rekao nam je Igor Poljak.

“Bio sam i prošle godine ovdje, jako mi se svidjelo pa sam došao i ove godine” rekao nam je Ivan za kraj razgovora.

Na samom kraju druženja, homebreweri su pozvali sve da probaju da naprave svoje pivo, ali i pozvali sve ljubitelje piva da posjete njihovo sljedeće druženje u Mostaru.

Komentari

Komentariši