LIKOVNA KOLONIJA: Umjetnici iz cijelog regiona slikali na Majevici (VIDEO)

Jubilarna, 10. po redu likovna kolonija “Majevica 2018”, održana je na Majevici, u ugodnom ambijentu ljetnje bašte “Bešić”, na kojoj se okupio veliki broj likovnih umjetnika sa područja cijelog Balkana.

Svjetlan Bešić, organizator likovne kolonije “Majevica 2018” rekao je da je ponosan na ovu manifestaciju, koja je u proteklih 10godina okupila veliki broj umjetnika sa područja Balkana, ali i iz Evrope, koji su kreirali veliki broj umjetničkih radova.

“Ponosni smo na ono što smo uradili u proteklih 10 godina. Ugostili preko 50 slikara sa područja cijelog Balkana, ali i iz Rusije i Austrije, koji su napravili preko 500 umjetničkih dijela raznih tehnika”, rekao je Svjetlan Bešić, organizator likovne kolonije “Majevica 2018”.

Svjetlan Bešić, organizator likovne kolonije ističe da Majevica i ljetnja bašta “Bešić” pružaju umjetnicima osjećaj slobode, pa se oni rado vraćaju svake godine na ovu likovnu koloniju.

“Umjetnici vole da se osjećaju slobodno, što im Majevica i ovaj ambijent svakako dopuštaju”, istakao je Bešić.

Umjetnička djela koja nastanu na likovnoj koloniji, osim što krase zidove učesnika, prijatelja i sponzora, učestvuju i na brojnim humanitarnim akcijama.

“Učestvovali smo u brojnim humanitarnim akcijama. Jednoj akciji, od brojnih u kojima smo učestvovali, poklonili smo 50 slika i 10000 maraka, a u akciji je učestvovalo 40 slikara”, rekao je Bešić.

Svjetlan Bešić je takodje napomenuo, da je organizacija ove likovne kolonije u narednim godinama upitna, ukoliko se ne riješe problemi u organizaciji.

“Nadam se da ćemo nastaviti širiti priču o Srebreniku i likovnoj koloniji, naravno, ukoliko bude onih koji prepoznaju važnost ove likovne kolonije”, istakao je Bešić.

Slikare smo zatekli u njihovom umjetničkom stvaralaštvu, ali u jako ugodnoj atmosferi. Radni, ali ipak pričljivi i nasmijani. Nismo im željeli smetati, ali ni propustiti  priliku da s njima porazgovaramo. Pa smo, dok su oni boju razmazivali boju po platnu, mi postavljali pitanja, a oni odogovarali. U ugodnom razgovoru, za vrijeme njihovog  rada, slikari su nam otkrili da, pored razmjene slikarskih iskustava i tehnika, ono što ovu likovnu koloniju čini posebnom jeste stvaranje dugoročnih, neraskivih  prijateljstava medju slikarima.

“Na kolonijama se steknu prijateljstva koja traju cijeli život”, rekao je Enver Krajišnik iz Goražda, dugogodišnji učesnik likovne kolonije.

Četkica i boja nisu dovoljni da bi neko bio slikar.

“Sve što radiš je umetnost, ali za umjetnost je prije svega potrebna ljubav, zatim volja, a onda je potrebno uložiti puno truda i rada”, rekla je Olga Popov Rajković,  slikarka iz Beograda.

Majevica, ugodan ambijent, priroda, sve su to razlozi zašto pojedini slikari godinama zaredom posjećuju ovu likovnu koloniju.

“Ako ne razumiješ prirodu, ne možeš razumjeti ni društvene odnose”, napomenuo je Enver.

“Mi smo godinama postali familija”, rekla je Divna Lukić Jović iz Subotice.

“Mi, učesnici ove kolonije, širimo ljubav”, rekla je Olga.

Slikari su istakli da se od umjetnosti ne može živjeti, te da stvaraju čisto iz ličnog zadovoljstva.

“Teško se živi od umetnosti. Jako malo je onih koji mogu da žive od umetnosti”, istakla je Olga.

“To je naša potreba ustvari“, rekla je Divna.

“Svi mi, slobodni umjetnici, se moramo baviti još nekim zanimanjima, ali u kojima je na neki način utkana umjetnost”, istakao je Enver.

Za sam kraj našeg razgovora, slikari su nam rekli kako se raduju novoj likovnoj koloniji, sljedeće godine, na istom, ugodnom i dobro poznatom mjestu.

“Jedva čekam sljedeću godinu da se opet družimo ovdje”, napomenula je Divna.

Umjetnike smo ostavili u umjetničkom zanosu i stvaranju novih umjetničkih dijela.

Komentari

Komentariši