Kulturno umjetničko društvo Tinja: “Čuvajmo našu tradiciju i njegujmo našu kulturu”

Folklorni ples i muzika važan su dio kulture svakoga naroda. Prenošenjem tradicije s koljena na koljeno, mlađi naraštaji mogu spoznati kako se prije živjelo, odnosno koliki značaj je nekada imala muzika i ples. Kulturno umjetničko društvo Tinja je jedan od primjera da se tradicija i običaji naroda u Bosni i Hercegovini mogu njegovati.

“KUD mladih Tinja je nevladina organizacija koja je počela sa radom 06.06. 2013. godine, kao folklorna sekcija Udruženja Tinja. Ovo kulturno umjetničko društvo ima za cilj da očuva i njeguje običaje i tradiciju naroda u BiH, kao i druženje mladih, ali i aktivno učešće i djelovanje u lokalnoj zajednici”, rekao je Nermin Vejzović, koreograf folklorne sekcije Udruženja mladih Tinja.

Nastupi van granica Bosne i Hercegovine

Pored jezika i pisma, folklor je jedan od najvažnijih stubova identiteta jednog naroda, ali je i tradicionalno važan dio turističke ponude, kao grada u kome se okupljaju kulturno-umjetnička društva regiona i šire. Kulturno umjetničko društvo Tinja iza sebe ima brojne nastupe kako u našoj zemlji, tako i van granica.

“Kulturno umjetničko društvo Tinja trenutno broji oko 80 aktivnih članova folklora u 3 ansambla. Do sada smo predstavljali Opštinu Srebrenik na međunarodnim smotrama folklora u Hrvatskoj, Turskoj i dva puta u Švicarskoj kao i na brojnim lokalnim smotrama. 2016. godine na takmičenju u Švicarskoj osvojili smo prvo mjesto”, kazao je naš sagovornik Nermin.

Učestvuju u brojnim aktivnostima

U sklopu Udruženja mladih Tinja koje već traje pet godina, osnovan je i aktiv žena. Cilj osnivanja i udruživanja žena Tinje je poboljšanje statusa žena i  jačanje njenog dostojanstva. Učestvuju u gotovo svim aktivnostima koje sprovodi Udruženje mladih Tinja, ali imaju i svoje akcije, poput organizovanja izleta, bajramskih sijela koja se organizuju dva puta godišnje.

“Aktiv žena traje već dvije godine. Ono što radimo ovdje je stvarno zabavno, krenuvši od druženja sa ženama pa do pravljenja raznih vrsta predmeta od papira. Imale smo već nekoliko izložbi, ali svoje radove većinom poklanjamo. Organizujemo izlete za žene, kao i bajramska sijela”, govori Aldina Suljić, članica aktiva žena.

Upoznavanje sa kulturama i tradicijama različitih nacija, druženje, putovanja, jesu edukativni benefiti i često jedan od bitnih razloga bavljenja folklorom, dok je jedan od najvažnijh razloga bavljenja folklorom, zapravo zdravlje.

Ono što Ajlu Malkić, aktivnu članicu folklora karakteriše jeste energija i volja za ovom aktivnošću.

“Gostujemo na raznim smotrama, družimo se i zabavljamo. Tokom proteklih 5 godina aktivnog učešća u folkloru, mogu reći da imam smo riječi hvale”, kaže Ajla Mlakić, ativna članica folklora.

KUD Tinja je do sada organizovalo četri smotre folklora, gdje ih posjećuju i druga kulturno umjetnička društva. Imali su nastupe u Hrvatskoj, Švicarskoj i Turskoj. Njihov cilj u narednom periodu je osnaživanje postojeća 3 ansambla, predstavljanje na drugim smotrama i manifestacijama van granica naše zemlje.

U programu televizije večeras od 18:00h!

Komentari

Komentariši