Prvo istraživanje planine Majevice od vremena Austro – Ugarske u okviru projekta „Inventarizacija, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa planine Majevice“ UG Eko Mreža

U junu ove godine UG “Eko Mreža” započela je realizaciju projekta „Inventarizacija, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa planine Majevice“. Istraživanje, prvo ove vrste od vremena Austro-Ugarske, podržali su općina Srebrenik, JP “Šume TK” dd Kladanj (Š.G. „Majevičko“ Srebrenik), Ministarstvo prostornog uređenja i zaštitu okolice TK-a i Lovačko društvo „Majevica“ Srebrenik, a glavni donator ovog projekta je Fond za zaštitu okoliša FBiH. Istraživački tim čine članovi UG Eko Mreža i konsultanti s Prirodno – matematičkog fakulteta u Tuzli – Odsjek biologija.

Koordinator projekta Aldin Hodžić rekao je da je značaj ovog projekta veliki, s obzirom da je ovo prvo istraživanje koje se vrši nakon više od stotinu godinu.

“Ključna korist ovog projekta jeste izvršena inventarizacija, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa planine Majevice za područje općine Srebrenik. Tako da ćemo na kraju projekta imati objavljen registar flore i faune planine Majevice za 2018. godinu i uvršten u NATURU 2000 za FBiH i BiH, s ciljem dobijanja informacija za proglašenje potencijalnih područja za NATURU 2000”, rekao je Hodžić.

Almir Buljubašić, predstavnik JP Šume TK (Š.G. „Majevičko“ Srebrenik), rekao je da je značaj ovog projekta veliki, što je preduzeće prepoznalo te dalo punu podršku ovom projektu.

“Preduzeće će uvijek dati podršku ovakvim projektima, jer nam je prioriten cilj biti predvodnik u zaštiti šuma, ali i cijelog eko sistema, te pokazati da šumarstvo nije samo proizvodnja drvnih šumskih asortimenata, već da je područje našeg djelovanja mnogo šire”, istakao je Buljubašić.

Docent doktorica Jasmina Kamberović, stručni saradnik za floru na projektu PMF-a Tuzla, ekipi televiziji Tatabrada eksluzivno je pokazala sve, dosada utvrdjene vrste u Starom gradu Srebrenik.

“Projektom je jako bitno inventarizirati sve vrste koje su od značaja za očuvanje od konverzacijskog značaja, koje se nalaze na crvenom popisu Bosne i Hercegovine. Jedan od najznačajnijih nalaza u Starom gradu Srebrenik jeste stenoendemska biljna vrsta bosanska zvončika, a specifična je po tome što naseljava samo prostore Bosne i Hercegovine. Zanimljiva priča vezana za zvončiku je da su je stari kraljevi uzgajali na zidinama starih gradova, kao dekorativnu vrstu, tako da se općina Srebrenik može ponositi time što zidine Starog grada krasi tako značajna stenoendemska vrsta. Osim bosanske zvončike, utvrdili smo postojanje i sibirske zvončike, koja ovdje ima razvijenu populaciju, ali i brojnih drugih biljnih vrsta”, rekla je profesorica Kamberović za Tatabrada televiziju.

Mensur Zukić profesor biologije, koji je dio istraživačkog tima projekta, istakao je da mu je jako drago što je dio tima i što je dio ove priče, koja je jako značajna za Srebrenik, za Majevicu, ali i za Bosnu i Hercegovinu, te da će mu učešće u ovom projektu značiti mnogo u budućoj karijeri.

“Radeći na ovom projektu, mogu reći da sam se bukvalno zaljubio u prirodno blago koje imamo. Takodje, velika mi je čast što ću biti upisan u literaturi kao neko ko je dao svoj doprinos istražujući i potvrdjivanju postajanja svih biljnih vrsta koje ovdje imamo”, rekao nam je Zukić.

Dodatan značaj ovog projekta jeste i uključivanje studenata u istraživanje, kojima je ovo izvrsna prilika za sticanje prakse koja im sutra može obezbijediti i lakše zapošljavanje.

“Učestvovanjem u istraživanju dobićemo nova znanja, koja će nam svakako koristiti u budućnosti”, rekla je Amina Čelebić studentica biologije.

Od tima koji radi na ovom izuzetno značajnom projektu, dobili smo pozivnicu da im se pridružimo na terenu u budućim istraživanjima, koji ćemo mi svakako vrlo rado prihvatiti.

Komentari

Komentariši