U Gornjim Hrgovima održana 12. po redu tradicionalna manifestacija “Žetva i vršidba u prošlosti” (VIDEO)

U organizaciji Udruge za Etno-ekološki i ruralni razvoj „Stara sinija“ i pod potkroviteljstvom Općine Srebrenik u Etno dvorištu Marojević je održana 12 po redu tradicionalna manifestacija „Žetva i vršidba u prošlosti“. Žetva se održava svake godine, treće subote u 7. mjesecu, a cilj pokazati težak put od pšeničnog zrna do kruha.

Kao i svake godine do sada na ovoj tradicionalnoj manifestaciji su učestvovali brojni kosci i žeteoci iz Srebrenika, ali i predstavnici Udruženja „Dužijanica“ iz Subotice i Udruge „Moba“ iz Županje, kao i drugi gosti iz okoline Srebrenika i dalje.

Ova manifestacija na našim prostorima je jedinstven primjer veoma lijepog i tradicionalnog prikaza održavanja žetve pšenice. Osim kosidbe prikazan je i rad na vršalici, vijari, mljevenje pšenice u vodenici.

Uz prigodan govor, manifestaciju je otvorio Esad Dedić, šef kabineta načelnika općine Srebrenik, dok je za kameru televizije Tatabrada govorio Josip Čular, savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske.

“Zahvaljući na entuzijazmu i ljubavi porodice Marojević za rodnim krajem, tradicijom i običajima, evo 12 godina se održava na ovim prostorima tradicionalna manifestacija “Žetva i vršidba u prošlosti”. Ovakvi događaji su zaista interesantni susreti na kojima mladi, ali i mi nešto stariji imamo priliku vidjeti kako se to prije dolazilo do hljebna žita, odnosno do kruha”, rekao je u svom obraćanju Esad Dedić, šef kabineta načelnika općine Srebrenik.

U ime Udruge “Stara sinija” i u ime Općine Srebrenik, Esad je svim gostima poželio dobrodošlicu, ali i u ime svih prisutnih gostiju poželio srdačnu dobrodošlicu savjetniku Generalnog konzulata Republike Hrvatske Josipu Čularu.

“Lijepo je prisjetiti se nekadašnjeg načina dolaska do kruha. Ovakve manifestacije su jako bitne za očuvanje tradicije, ali i to da se običaji trebaju prenositi na nove naraštaje. Jedna ovakva tradicija treba da živi, mladima je teško vratiti se svemu ovome, jer je njima sve ovo strano pored moderne tehnologije”, kazao je Josip Čular, savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske.

Cjelokupan proces tradicionalne manifestacije mogli su propratiti svi prisutni gosti koji su nakon održavanja žetve mogli uživati u bogatom kulturnom programu, ručku, ali i druženju i prelijepom ambijentu. Svim zasluženim pojedincima su uručena priznanja i zahvalnice.

Komentari

Komentariši