“CLOWN THERAPY” u Srebreniku: održana zabava za mališane „Crveni nosići“

U sklopu projekta kojeg ralizuje Crveni križ Srebrenik u saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice održana je zabava za mališane i njihove roditelje, pod nazivom „Crveni nosić.“

„Ideja za ovom vrstom projekta javila se iz potrebe za većim brojem certificiranih klaunova na području Federacije Bosne i Hercegovine koji će djelovati u sklopu Crvenog križa kao organizacije koja mnogo radi sa djecom.“- istakao je Jasmin Buljubašić, koordinator projekta te volonter CK Srebrenik.

U sklopu seminara za klauna, koji je održan na planinarskom domu „Lipici“, svi volonteri svakodnevno prolaze različite vrste obuka za klauna koje će im služiti u njihovom daljem djelovanju u sklopu Crvenog križa.

„Veliki broj sretnih i veselih malih lica dočekao nas je na dječijem igralištu a vidjeti osmijeh na licu jednog mališana za mene pričinjava ogromno zadovoljstvo“- kazala nam je Adelisa Sendić, jedna od učesnica ovog seminara.

Adelisa je također istakla da postati klaun nije jednostavno, da je to mnogo više od nošenja crvenog nosića i zezanja, te da zahtijeva mnogo uloženog vremena i truda kako bi se izmamio osmijeh na lice jednog djeteta.

Kroz sedam dana seminara etape koje su prošli da bi postali doktor klaunovi   bile su pedagoški i psihološki pristup djetetu, aspekt zdravstvene njege te mnoge druge “time building” radionice.

Obuka je završena dodjelom certifikata svim učesnicima seminara.

IZVOR: Muamer Okić

Komentari

Komentariši