Održan 8. Međunarodni festival folklora “Dani ćaske” – Puračić 2018 (VIDEO)

Na ovogodišnjem 8. po redu Međunarodnom festivalu folklora “Dani ćaske – Puračić 2018”, učestvovala su brojna kulturno – umjetnička društva i ansambli iz Poljske, Hrvatske, Bugarske i BiH.

Značaj ove manifestacije ogleda se u tome što je ovo kulturno – umjetničko društvo jedino u Tuzlanskom kantonu uvršteno u Cioff-ov kalendar prestižnih međunarodnih festivala u svijetu. Njihova očekivanja su da od 2021. godine festival dobije i certifikat CIOFF-A.

Osnovni cilj ove manifestacije jeste predstavljanje kulture, tradicije i običaja naših naroda i uspostavljanje prijateljskih odnosa i saradanje između društava.

“Zadovoljni smo jer je manifestacija prepoznata počevši od opštinskog nivoa, kantonalnog pa sve do federalnog, ali državnog. Manifestacija je prošle godine uvršetena u kalendar Cioff – a, tako da je to njoj dalo posebnu draž”, kazao je Hazim Osmanović, predsjednik KUD – a Puračić.

Brojne aktivnosti obilježile su ovu manifestaciju. Organizovana je degustacija i promocija domaćih tradicionalnih jela u okviru gastro show festivala na kojem su se predstavile članice Etno sekcije i sekcije veteranski KUD “Puračić” te gosti iz Poljske i Hrvatske.

“Ovdje predstavljam Udrugu žena “Koprivničke brege”. Nastojimo očuvati tradiciju i što više žena iz našeg mjesta uključiti u rad udruge kako bi što više žena naučilo o našoj poslastici staroj oko dvije stotine godina”, kazala je Ljiljana Ivezić iz Udruge žena “Koprivničke brege” iz Hrvatske.

Nakon održanog okruglog stola Cioff, svi prisutni posjetioci su mogli uživati u najboljim pripremljenim tradicionalnim jelima gastro show festivala, ali i međunarodnom festivalu folklora, nakon kojeg je uslijedio i defile učesnika festivala ulicama Puračića. Kruna manifestacije bio je izbor za miss 8.Međunarodnog festivala folklora “Dani ćaske – Puračić 2018”, a laskavu titulu ponijela je Aleksandra Niklewicz iz ansambla ZPT Lany iz Poljske.

Komentari

Komentariši