Preporuke za sprječavanje trovanja hranom

Dodatnu pažnju tokom ljetnih i toplih dana, kao i visokih temperatura posebno treba posvetiti hrani koju jedemo, razlog tome je što upravo u ovom periodu godine povećava se rizik od trovanja hranom.

Viisoke temperature pogoduju bržem širenju bakterija, a ono što je vrlo važno jeste da potrošači / kupci prije kupovine određene hrane povedu računa i obrate pažnju na lako kvarljive proizvode.

Lako kvarljivi proizvodi su prije svega meso i mlijeko, ali i mnogi drugi proizvodi o kojima treba posebno usmjeriti pažnju.

“U visokorizičnu hranu spada nam mlijeko i proizvodi od mlijeka, meso i mesne prerađevine, zatim proizvodi od jaja, kolači i sladoledi. Mikroorganizmi ukoliko uđu u hranu oni izazivaju blage crijevne poremećaje, ali najčešće nam je u ljetnom periodu stafilokokno trovanje hranom čiji simptomi nastaju 15 -tak minuta nakon konzumiranja hranom”, kazala je dr. Selma Azabagić, rukovodilac Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo TK.

Jedan od glavnih razloga za pojavu bolesti uzrokavanih trovanjem hranom jeste čuvanje hrane na neodgovarajužim temperaturama. Hranu poput mesnih jela, salata od krompira i tjestenine potrebno je čuvati u odvojenim hladanjacima u kojma se nalaze posude ili kesice sa ledom sa zamrznutom vodom.

“Da bi se zaštitili od trovanja hranom, uslijed toga moramo da vodimo računa prilikom kupovine hrane. Ukoliko kupujemo hranu treba da provjerimo rok trajanja i da obratimo pažnju na izgled i miris hrane. Tu posebno skrećem pažnju na kupovinu na zelenim pijacama gdje naši građani kupuju mliječne proizvode i pileće meso, treba obratit pažnju da se ne uzimaju proizvodi na onim pijaca gdje ne postoje rashladni uređaji”, dodala je dr. Azabagić.

Higijena prilikom pripreme i konzumiranja hrane te njeno pravilno čuvanje jedini je način da bismo bili sigurni da je hrana zdravstveno ispravna te spriječili pojavu bolesti. Bakterije se brže razvijaju i razmnožavaju na nekim vrstama hrane nego na nekim drugim.

“Pravilo “Četiri O” podrazumjeva “operi” sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju, kao i ruke i pribor za jelo i pripremu, “ohladi” namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti, termički “obradi” namirnice poput mesa, mesa peradi i sličnih proizvoda te “odvoji” namirnice različitog higijenskog statusa (svježe meso od gotovog jela ili svježeg povrća)”, navodi dr. Azabagić.

U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela, upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke.

Osim na hranu, potrebno je obratiti pažnju i na vodu koju pijemo. Stručnjaci preporučuju konzumiranje vode sa provjerenih izvorišta i gradskog vodovoda koji je pod stalnim nadzorom. Također, tokom ljeta treba obratiti pažnju i na kupališta koja posjećujemo.

Komentari

Komentariši