Bronzana medalja u Americi za ruke mladog Tuzlaka Seada Smailagića

 

Po ko zna koji put smo se uvjerili da je Bosna i Hercegovina zemlja bogata perspektivnim i talentovanim mladim ljudima, što nam i potvrđuje Sead Smailagić, učenik Elektrotehničke škole koji je osvojio treće mjesto u oblasti Excel 2016, na Svjetskom Microsoft Office Specialist takmičenju održanom na Floridi. Uz Microsoftov certifikat pripala mu je i novčana nagrada u iznosu od 1.500 američkih dolara.

Microsoft Office Specialist Svjetsko takmičenje je globalno takmičenje koje testira vještine učesnika Microsoft Office Word, Excel i Power Point. Najbolji učenici i studenti su pozvani da predstavljaju svoje zemlje u Microsoft Office Specialist Svjetskom takmičenju, a nakon što si bili najbolji na državnom takmičenju, našu državu su predstavljala tri učenika JUMS Elektrotehničke škole iz Tuzle Almedin Beganović, Tarik Džambić i Sead Smailagić.

“Ovo je za mene bilo divno iskustvo. Prvi put sam učestvovao na svjetskom takmičenju i ponosan sam jer sam postigao ovakav rezultat. Mislim da će mi ovo iskustvo mnogo pomoći u daljem razvoju i uspjesima”, rekao je Sead te istakao da svoju nagradu planira potrošiti kupovinom novog laptopa kako bi njegovi budući projekti i rad sa timom bio na što efikasnijem nivou.

Da bi se plasirali ona ovo priznato IT takmičenje učenici iz Tuzle su bili pretselekcijskim krugovima takmičenja bili najbolji u konkurenciji više od 300 takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine prijavljenih 60 različitih škola i fakulteta.

“Konkurencija na takmičenju je bila dosta teška. Ukupno u čitavom takmičenju samo su dvije medalje došle u Europu, jedna u Bugarsku, a jednu sam ja donio u Bosnu”, dodaje Sead Smailagić.

“Sama činjenica da smo otišli u Ameriku je izvanredan osjećaj. Ostvarili smo veome dobre rezultate, predstavljali smo našu državu, dok to nije bio nimalo lak zadatak, ali eto osvijetlili smo obraz i dokazali da ovako jedna mala zemlja sa balkana može napraviti veoma veliki rezultat”, kazao je Tarik Džambić.

Ekipa televizije Tatabrada je ostavila ove vrijedne momke u prostorijama tuzlanskog Mejdana gdje rade na novom projektu sigurnosne narukvice koja je kreirana kao dio projekta za zaštitu žena i djece od nasilja. Narukvica funkcioniše tako što imate aplikaciju te onda pritisnete dugme na narukvici i vaš telefon automatski pošalje poruku vašem sigurnosnom broju, čiji vlasnik može doći da vam pomogne u toj situaciji.

Komentari

Komentariši