(VIDEO) Proklanjanju džamije u Dubokom Potoku prisustvovalo 10.000 ljudi

Preko deset hiljada vjernika prisustvovalo je u nedjelju 19. avgusta 2018. godine, svečanom otvorenju novosagrađene džamije u džematu Duboki Potok, Medžlis islamske zajednice Srebrenik.

Brojni imami, glavni imami, veliki broj vjernika iz cijele BiH i šire, a to potvrđuje informacija da je stiglo preko 90 autobusa iz svih krajeva BiH te izaslanik reisu-l-uleme u BiH dr.sc Husein-ef. Kavazovića, prof.dr. Enes Ljevaković, Muftija Sarajevski i profesor na FIN-a u Sarajevu, muftija tuzlanski mr.sc Vahid-ef. Fazlović te glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik Refik-ef Hodžić, predsjednik IO Medžlisa Srebrenik mr.sc Abdullah Arifović, nazočili su i uputili pohvale vrijednim i čestitim Potočanima na još jednoj pobjedi, na novosagrađenoj džamiji. Otvorenju džamije prisustvovao je i dopresjedavajući doma naroda BiH i sabornik IZ-e u BiH Safet Softić.

Džemat Duboki Potok nalazi se 5 km istočno od Srebrenika, na magistralnom putu Tuzla – Srebrenik. Džemat je nastao izdvajanjem iz džemata Behrami i ima oko 500 domaćinstava. U džematu je izgrađena potkupolna džamija s veoma rijetkom i interesantnom arhitektonskom izvedbom. Uz džamiju je izgrađena bijela visoka munara s dvije šerefe. U džamiji se obavljaju sve vjerske aktivnosti. U haremu džamije izgrađen je memorijalno šehidsko obilježje za 11 šehida. Osim džamije i mjesnog mezarja, u džematu nema druge vakufske imovine. Imami koji su službovali u ovom džematu su: Hazim-ef. Hadžić, Muhamed-ef. Suljagić, Nasih-ef. Osmanović, Asmir-ef. Dorić, i Jasmin ef. Sukanović, sadašnji imam.

Džemat Duboki Potok je jedan od mlađih džemata na području Medžlisa Srebrenik. Formiran je 90-tih godina, kada je i svečano započeta gradnja džemata i ove džamije koju vidite ispred sebe. Džemat broji oko 500 domaćinstava sa blizu 3.000 stanovnika, koje uglavnom čini domicilno stanovništvo, stanovništvo okolnih džemata. Ovaj džemat je iznjedrio 11 šehida. U ovom džematu žive vrijedni i darežljivi ljudi.

“Koristim priliku da se zahvalim svim vakifima i aktivistima, džematskom i građevinskom odboru na čelu sa vrijednim Mehom Ibrišimovićem, kao svim privrednicima koji su pomogli gradnju ove džamije, a posebno ističem Hazima Bašića, koji je zajedno sa svojom hanumom Sadijom uvakufio za potrebe gradnje ove džamije 80 hiljada KM, te Hasana Džanića, privrednika iz D. Potoka, koji je također uložio značajna sredstva, kao i ostalima koji su na bilo koji način pomogli gradnju džamije. Zahvaljujem se izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kao i glavnom imamu i predsjedniku Medžlisa, koji su uložili veliki trud tokom gradnje džamije”, istakao je imam ovog džemata Jasmin-ef. Sukanović.

Imamsko-hatibsku i muallimsku dužnost trenutno obavlja imam Jasmin-ef Sukanović. Mektebska nastava se odvija po planu i programu Rijaseta islamske zajednice, a veliki broj je upisanih polaznika u ovoj godini. U D. Potoku je od davnina postojala želja za džematom i džamijom. Tako 1991. godine javlja se ideja za gradnju džemata i džamije u D. Potoku. Na početku vjerske usluge obavljali su u improviziranom mektebu, te kreću sa incijativom gradnje džamije.

Ideja potiče od vrijednih džematlija, a kako ističe predsjednik građevinskog odbora za izgradnju džamije, Meho Ibrišimović, jedan od najvećih vakifa ove džamije bio je hadžija Hazim Bašić.

“Meni je pripala čast i ukazana prilika da vam se obratim. Ovo je novo naseljeno mjesto i dobilo je naziv po izvoru Duboki potok, koji se nalazi nedaleko od ove džamije. Naš san se ostvario. Hvala vam što ste došli u ovolikom broju da podijelite radost sa ovim vrijednim džematlijama. I pored velikih prepreka i iskušenja pobijedio je pozitivni duh, uspjeli smo izgraditi ovu džamiju”, istakao je Ibrišimović.

On je također kazao da je ovo mjesto nastalo od ljudi koji su doselili iz 11 okolnih sela, te da su svi zajedno odlučili izgraditi džamiju čija je vrijednost oko milion maraka.

Načelnik općine Srebrenik dr. Omerović istakao je da općina Srebrenik pomaže projekte koje realizira Medžlis islamske zajednice u Srebreniku, njihovu infrastrukturu, te da je džamija mjesto u kojem se uspostavljaju ljudske temeljne vrijednosti i karakter, jer bez toga ne možemo imati zdravo društvo. I Suljkanović je istakao da i Vlada TK izdvaja značajna sredstva za projekte Islamske zajednice, te da nije svakodnevnica da se džemat od 500 domaćinstava okiti ovakvim bogatim zdanjem i šehidskim obilježjem.

Prisutne vjernike poselamio je i glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je u svom izlaganju nakon upućenih čestitki ukazao na značaj džamije:” Pred nama je jedna od najljepših i najfunkcionalnijih džamija na području Medžlisa Srebrenik, shodno zahtjevima vremena. Svečanim otvorenjem ove džamije Medžlis je napravio veliki iskorak na polju infrastrukture Medžlisa“. Potom je istakao da je ovo 24 džamija koja je otvorena od rata na ovamo, te da su još 2 u izgradnji i da se nada da će i one u skorije vrijeme biti otvorene.

„Ako znamo da je džamija simbol našeg identiteta onda znamo zašto smo ponosni na naše džamije… Džamija nije samo zgrada, džamija ima dušu. Da bi zablistala treba joj udahnuti dušu, a njena duša smo mi“ – istakao je Hodžić, a potom je pozvao džematlije i prisutne da ne dozvolimo ovoj ljepotici da bude usamljena, da je spasimo te da je njen spas u džematu, safu, mektepskim klupama, poručio je Hodžić.

Prisutnima se obratio Muftija Tuzlanski mr.sc Vahid-ef. Fazlović. On se zahvalio svima koji su danas došli na otvorenje džamije, u velikom broju, značajnim povodom te istakao da su oni najveća vrijednost u našem narodu.

„Svi imaju vrijednost ali oni koji grade džamije i džemate Allah posebno voli. Ovo je djelo sa kojim se ponosi Gospodar pred svojim melekima, djelo koje je bilo vezano za Njegove najodabranije, miljenike”, poručio je prisutnim vjernicima ef. Fazlović.

Prisutnim vjernicima obratio se i izaslanik reisu-l-uleme u BiH dr.sc Husein-ef. Kavazovića, prof.dr. Enes Ljevaković, Muftija Sarajevski i profesor na FIN-a u Sarajevu. Nakon što je prenio selame i čestitke uvaženog reis-ul-uleme dr. Kavazovića, čestitao je džematlijama sa željom i dovom da Allahu da ova džamija služi svojoj svrsi i da bude ponos ovog džemata, Medžlisa, Muftijstva, Islamske Zajednice u BiH i cijelog Ummeta.

Prije proglašenja džamije vakufom Islamske zajednice u BiH proučen je odlomak iz Kur'ana i dova.

Donatorima koji su dali najveći doprinos na izgradnji džamije u D. Potoku predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik i građevinski odbor uručili su zahvalnice noć uoči otvorenja džamije, a čast da otvori novosagrađenu džamiju, da primi vakufnamu na dan otvorenja, pripala je najvećem vakifu hadžiji Hazimu Bašiću, koji je uvakufio u ovu džamiju 80 hiljada KM.

Odluku o otvorenju džamije pročitao je predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik mr.sc Abdullah Arifović, a ključ džamije predao je izaslanik reisu-l-uleme prof.dr. Enesu Ljevakoviću, koji je proglasio ovu džamiju vlasništvom Islamske zajednice. Potom su Hazim Bašić i njegova hanuma Sadija preuzeli kluč od Ljevakovića i svečano otvorili džamiju.

Domaćini su bili u velikom poslu i uspjeli su napraviti prelijep ambijent uz idealno vrijeme koje je u potpunosti išlo na ruku domaćinima.

izvor: http://www.medzlisizsrebrenik.com

Komentari

Komentariši