Položen kamen temeljac prve zgrade iz projekta socijalnog stanovanja općine Srebrenik

Nakon dosta posla i nekoliko godina priprema, u krugu prognaničkog kampa u Špionici danas je svečano položen kamen temeljac za izgradnju prve stambene zgrade sa dvije lamele i 62 stana, namijenjenih smještaju korisnika ovog kampa.

Program izgradnje socijalnih stanova na području općine Srebrenik podrazumijeva izgradnju ove, kao i skoriji početak izgradnje slične zgrade u naselju Tinja.

Projekat “Zatvaranja kolektivnih centara – CEB – II” provodi se u 45 gradova u Bosni i Hercegovini, realizuje se kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, a podrazumijeva zatvaranje 121 kolektivnog centra sa više od 7200 prognanika te izgradnju 2611 stanova u 82 stambene zgrade.

Na ceremoniji polaganja kamena temeljca prisutnima se obratio općinski načelnik, Dr. Nihad Omerović, predsjedavajući općinskog vijeća Ibrahim Zukić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, gospodin Edin Ramić te predstavnik stanara i korisnika kampa Špionica, Akif Ahmetović.

Radove na ovom projektu izvodit će Konzorcij firmi “GROMEX” d.o.o. iz Srebrenika i firma “Tehnograd-Company” d.o.o. iz Tuzle.

Vrijednost izgradnje ovog objekta u Špionici iznosi oko četiri miliona konvertibilnih maraka a rok za završetak radova je 420 kalendarskih dana od uvođenja izvođača u posao, dok ukupna vrijednost ovog podprojekta pod nazivom “Špionica-067” iznosi oko 3,5 miliona KM.

Tekst i fotografija: Muamer Okić.

Tv reportažu pogledajte u programu televizije Tatabrada.

Komentari

Komentariši