Veliki broj volontera, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata učestvovalo je danas u velikoj ekološkoj akciji pod nazivom “Let’s do it – očistimo zemlju za jedan dan” u Tuzli.

Centralno okupljanje volontera upriličeno je na sonom trgu u Tuzli, gdje su se prisutnim volonterima obratili organizatori ekološke akcije te gradonačelnik grada Tuzla gospodin Jasmin Imamović, koji je ujedno i otvorio akciju čišćenja.

Gospodin Imamović je istakao da je veoma važno da otpad odlažemo na adekvatan način po uzoru na brojne evropske države a ne na divlje deponije kako to radi veliki broj građana.

Lokacije koje su danas očišćene su izletište Ilinčica, Vidikovac – Kicelj te Slatina i Dragodol.

„Let’s Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini počeo je 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 181 520 volontera, koji su očistili preko 13 hiljada tona otpada i zasadili više od 436 hiljada sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 115 općina i gradova i cilj je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini. „Let’s Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 113 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 18 miliona volontera.

Fotografija i tekst: Muamer Okić

 

Televizija Tatabrada

Televizija Tatabrada

Vidi sve

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prati & lajkaj :)

Facebook8k
Facebook
Google+782
https://www.tatabrada.tv/2018/09/14/velika-ekoloska-akcija-lets-do-it-ocistimo-zemlju-za-jedan-dan-odrzana-u-tuzli">
Twitter1k
YouTube2k