Saradnja između Bosne i Hercegovine i Švedske pokrenuta u Srebreniku

  • U sali za sastanke općine Srebrenik danas je održan sastanak predstavnika općine Srebrenik, predstavnika ZIN-INVESTA te Emine Pašić, savjetnice u oblasti energetike i klimatskih promjena koja djeluje pri državnoj agenciji za okoliš Švedske. Tema sastanka bila je realizacija projekta toplovodne mreže u zoni 2 Srebrenik, kojim bi se obuhvatila toplifikacija svih javnih objekata na ovom području.

Inicijator ovog sastanka bio je Aldin Hodžić, predstavnik nevladinog sektora koji je istakao da je glavni razlog ovog sastanka uspostava saradnje općine Srebrenik sa Švedskom te drugim partnerima iz EU u ovoj oblasti.

Predstavnica švedske energetske agencije istakla je  da je općina Srebrenik zapravo pokazatelj da male općine, kao što je Srebrenik, mogu da naprave jako puno te da ova općina daje pravu sliku ostalim zemljama EU kako zapravo treba raditi.

Općina Srebrenik već drugu godinu aktivno radi na implementaciji aktivnosti u okviru projekta COMPOSE – Ruralne zajednice povezane pozitivnom energijom, a koji je sufinansiran od strane Interreg Mediteran Evropskog fonda za regionalni razvoj. Ovih dana na području užeg gradskog jezgra Srebrenika provode se završne aktivnosti na izradi projektno tehničke dokumentacije za II fazu toplifikacije gradskog područja. U okviru izrađene tehničke dokumentacije uraditi će se projekat rekonstrukcije kotlovnice u objektu JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, koja će nakon izvođenja radova i nabavke opreme prestati sa korištenjem uglja kao energenta i preći na obnovljivi izvor energije i to biomasu, kojom je Bosna i Hercegovina veoma bogata. Pored navedenih tehničkih detalja, obavljeno je i geodetsko snimanje terena što će doprinijeti kvalitetnijoj izradi projekta toplovoda koji će napajati 10 stambenih zgrada u užoj gradskoj jezgri Srebrenika, a istovremeno će biti povezan i sa postojećom toplanom koja ima kapacitet 4 MW.

 

Fotografija i tekst: Muamer Okić

Komentari

Komentariši