Slovensko-bosanska prekogranična prijateljstva (VIDEO)

Nakon raspada SFRJ između BiH i Slovenije nastali su brojni sporazumi i protokoli o saradnji. Oni se svakim danom sve više unapređuju. Trgovinska razmjena raste svake godine ali je nama za oko zapeo jedan zanimljiv protokol o saradnji između BiH i Slovenije, koji nije ni nalik niti jednom drugom.

Junaci ove priče već 15 godina njeguju nesvakidašnji tip prekogranične saradnje sa povezivanjem ljudi kao najbitnijom tačkom dnevnog reda.

Druženje je zapravo počelo noć prije na planinarskom domu “Lipici” na Majevici uz zakusku i pjesmu pa je tako uz koju čašicu ljute, “Mujo kovao konja po Triglavu”.

Kako je zapravo došlo do ovakve inicijative?

Dragan Tadič je naše gore list. Iz rodne Straže kod Srebrenika davno je krenuo put bijela Svijeta, trbuhom za kruhom. Već dugi niz godina, sa bazom u Portorožu, radi po cijeloj Evropi. Nije zaboravio svoj korijen i već 15 godina obilazi svoj zavičaj ali sa svojom, kako bi Slovenci rekli, družbom iz Portoroža, Piranja i Kopra.

“Već 15 godina se družimo i sklapamo prijateljstva. Naša su druženja najprije istinski prijateljska i to je nešto što bih predložio i drugima za primjer”, rekao je Dragan.

Ramiz Karić je na čelu domaćinskog tabora koji se ovaj put potrudio gostima priprediti bogatu trpezu, lijepe trenutke ali i raznolik sportski sadržaj.

“Mi smo sada kao jedna porodica i vjerujem da se naši gosti osjećaju kao kod kuće baš kao i mi kada odemo njima u posjetu”, kaže Ramiz i dodaje da je ovo druženje jedan festival istinskog prijateljstva iz kojeg proističu i poslovni dogovori, ali to nikad nije u prvom planu.

“Ako se posjećujemo već 15 godina to sigurno puno znači”, zaključuje Ramiz.

Iz ovakvog druženja, kako se nadaju i domaći i gosti, bi trebala proisteći i prisnija saradnja na administrativnom nivou, bratimljenje općine Srebrenik sa nekim od slovenskih primorskih gradova, ali kako kažu naši sagovornici, za to, do sada nije bilo političke volje sa naše strane.

Ovaj put je srebrenička ekipa bila jača u odbojci na pijesku i malom nogometu. Rezultat nije bitan. Bitno je druženje i razmjena iskustava i povezivanje ljudi.

Nakon sportskih natjecanja, posjeta je okončana zakuskom u Hotelu Orion, a uzvratni susret je zakazan nagodinu u Sloveniji. Poziv je dobila i naša televizija pa se nadamo donijeti vam priču i sa slovenske strane o ovom zanimljivom prijateljstvu.

Komentari

Komentariši