Srebrenik: Održan prvi Festival dječijih prava

“Hajde svijete, budi dijete” moto je pod kojim su učenici i nastavnici Prve osnovne škole Srebrenik organizovali prvi Festival dječjih prava u Srebreniku. Festival je organizovan u povodu 20. novembra, međunarodnog Dana dječjih prava, a program je počeo već u 07:00 sati, kada je školsko zvono označilo početak nastave. Učenici i nastavnici tada su zamijenili uloge, te su nastavu u ovoj školi, u obje smjene, vodila djeca.

Adna Bektić, učenica IV razreda je u ulozi nastavnice tjelesnog odgoja svojim drugarima održala predavanje o zdravoj ishrani. Veoma je važno da se zdravo hranimo, da jedemo što više povrća i voća, dok slatkiše, kako nam reče “nastavnica” Adna “možemo jesti samo ponekad”.

Učenice Mela Omerović, Belma Henjaković i Emina Vikalo odlično su se snašle u ulogama bibliotekarki. Uživale su, kažu, okružene zanimljivim knjigama, ali ipak priznaju da je mnogo lakše biti učenik.

“Biti bibliotekarka nije baš tako jednostavno. Moraš znati gdje je koja knjiga, vratiti sve na mjesto i uvijek biti na raspolaganju, dok je nama učenicima mnogo lakše” – kaže Mela Omerović, koja je na mjestu bibliotekarke zamijenila Zemriju Bešić.

Nastavnik, direktor, pedagog, defektolog, policajac, ministar obrazovanja…samo su neke od uloga koju su na jedan dan preuzeli učenici Prve osnovne škole Srebrenik.

U sklopu Festivala dječjih prava održana je i debata učenika Prve OŠ Srebrenik i OŠ Rapatnica na temu: Odlazak mladih iz BiH – DA ili NE. Obje ekipe imale su odlične argumente i, po riječima sudija, uspješno odbranile svoje teze, te je ova debata završena neriješeno.

Nakon debate, učenici su zajedno sa svojim nastavnicima, prošetali kroz grad, noseći transparente i uzvikujući svoja prava. kratko su se zadržali i ispred zgrade Općine Srebrenik, te na svoj način podsjetili nadležne da je i BiH potpisnica Konvencije o pravima djeteta i da cjelokupno društvo treba više pažnje posvećivati najmlađima, što je ujedno i sigurna investicija u budućnost.

Nakon defilea, uslijedio je zanimljiv i pažljivo osmišljen kulturno-zabavni program, koji su otvorili učenici Ib razreda, koji su, uz pomoć učiteljice Adise Čekić otpjevali pjesmicu “Kad si sretan”

U nastavku programa učenici su, kroz igru, recitacije i pjesmu podsjetili na dječja prava i važnost poštivanja istih.

Prisutnima u Domu kuture Srebrenik obratili su se direktor Prve OŠ Srebrenik, Haris Mehmedović i predstavnik CIVITAS-a Haris Ibričić.

“U svim zemljama svijeta postoje ljudi koji, pored onog što moraju, daju još malo više. Meni je drago što ovdje vidim ljude koji daju baš više, tu jednu zehru koja čini da smo se mi danas ovdje okupili i da ste vi napravili prvi Festival dječjih prava. Roditeljima bih poručio da imaju nastavnike koji zaista daju više i bez brige možete djecu ostaviti u njihovim sposobnim rukama” – rekao je Ibričić.

Prvi Festival dječjih prava u Srebreniku završen je pjesmom i podsjećanjem na deset dječjih zapovijedi, uz obećanje da se vidimo i sljedeće godine. Pokrovitelji Festivala su CIVITAS i američka ambasada u BiH, a koordinatorice projekta “Hajde svijete, budi dijete” su Kimeta Buševac i Adina Arapčić.

Komentari

Komentariši