Srebrenik: Muhibija Buljubašić – čovjek magnet

Gledao sam na TV-u čovjeka koji poput magneta na tijelu drži metalne predmete. Bio sam u kući sam i odlučio probati. Postavljao sam na sebe jednu po jednu kašiku i one su stajale. Nijedna nije padala na tlo, priča Muhibija Buljubašić  iz Srebrenika kod Tuzle.

On je čovjek-magnet. Osim metala kašika, viljuški, raznih metalnih tacni, na svoje tijelo može postaviti i predmete od keramike, plastike, mobitele i daljinske upravljače. – Supruga Semija došla je u sobu i pitala šta to radim. Objasnio sam joj što pokušavam. Njoj se to svidjelo i počela je sama redati kašike po mom tijelu. Uskoro nam je u kući nestalo pribora za jelo. Postala je to naša kućna zabava. Kad bi nam neko došao, supruga bi to spomenula i svi bi tražili da se skinem i pokažem im – objašnjava Muhibija.

– Lovac sam i to se pročulo u mom društvu. Na svakoj zabavi su tražili da se skinem da bi stavljali na mene razne predmete. Mlađi su se dosjetili da me gađaju s čepovima pivskih boca. Svaki čep kojim bi me pogodili zalijepio bi se na mene – prisjeća se Muhibija.

Svoju je moć otkrio slučajno prolazeći pored televizijskog ekrana. Prvo bi se čulo pucke­tanje, koža bi mu se napela, a kod starijih televizijskih prijemnika počela bi se rušiti slika. – Pročitao sam da neki Ukrajinac drži Guinnessov rekord jer je na sebe postavio 53 kašike. “Muhibija ti možeš više”, rekao sam si. Došla mi je kći koja živi u Sloveniji i pokupili smo sve kašike iz kuće, a dio pribora za jelo smo posudili i od komšija. Ona ima mirnu ruku i počela je slagati kašike i viljuške. Ukupno je na moje tijelo postavila 55 komada. Ustao sam i s tim “teretom” prohodao po kući. Samo je jedan kašika spala. Želim srušiti Ukrajinčev rekord – najavio je Muhibija.

Po zanimanju je autolimar i cijeli život je uz metale, pa vjeruje da je poprimio neke sposobnosti od željeza, ali čudi ga što na tijelo može staviti i predmete od plastike i keramike. Ličnog liječnika pitao je šta mu je to dalo posebnu moć. Ovaj mu je samo savjetovao da se makne od magnetnog polja i da bježi u kuću za vrijeme grmljavine.

Supruga Semija ne želi puno pričati o Muhibijinom magnetizmu. Rekla je samo da su u braku više od 30 godina. – Mogu reći da mi je lijepo kada prebaci ruku preko mene. Kao da me puni energijom. Ako se pokaže da moj Muhibija može pomoći i drugima, pa bile to i žene, ja mu neću braniti – ispričala je Semija.

 

Komentari

Komentariši