Srednjoškolci osmislili odličan projekat: Aplikacija uz koju se liječi depresija

Da Bosna i Hercegovina ima itekako potencijalne i inovativne mlade ljude, dokaz je ekipa srednjoškolaca iz Konjica, Srebrenika i Bugojna osvojili prvo mjesto za projekt ”DepresijApp” na ”Start Me Up” natjecanju u organizaciji Internacionalnog Burch univerziteta i Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Ovom pobjedom oni su dobili 50% stipendije i mogućnost povećanja stipendije izlaskom na ispit, kao i izlazak na zvaničnu konferenciju na kojoj će svoj projekat predstaviti stranim investitorima.”Biznis ideja ”DepresijApp” zamišljena je kao jedinstvena aplikacija koja čini poveznicu između stručnog lica i oboljele ili potencijalno oboljele osobe od depresije u svrhu edukacije, prevencije i u konačnici njenog liječenja. Razgovor između stručne osobe i osobe kojoj je potrebna pomoć bi se odvijao putem chata i bila bi strogo zaštićena prava svake osobe.” – kaže Kenan Suljić, inovator ovog nevjerovatnog projekta.

Oni su proveli anketno istraživanje na nivou Tuzlanskog kantona u kome je učestvovalo 100 ljudi, a rezultati su pokazali da su najugroženije dobne skupine od adolescencije do zrele dobi, tj. od 18 do 35 godine. Najčešći problemi koji su uzročnici depresije jesu, kako je njihovo istraživanje pokazalo, nedostatak radnog zapošljavanja, socijalna ugroženost ali i svakodnevni stres sa kojim se učenici i studenti susreću u obraznovnim ustanovama.

“Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK došli smo do podataka da unazad tri godine prisutno je skoro 3000 osoba koje su prijavljene da boluju od depresije, što nam daje poseban utisak da se zapitamo šta je sa onim ljudima koji nemaju hrabrost da iskažu to. Zato smo i željeli uraditi jednu ovakvu stvar – aplikaciju uz koju će se liječiti depresija.” – objašnjava Kenan Suljić.

Aplikacija će se sastojati iz četiri dijela.

“Prvi dio nje čini edukacijski dio koji bi sadržavao informacije o depresiji kao bolesti dok je drugi dio upitnik za korisnike u kojem možete unijeti demografske podatke i trenutno subjektivno osjećanje. Treći dio ove aplikacije čini animacijski dio u kojem su depresivni poremećaji predstavljeni putem raznih animacija. Četvrti i najbitniji dio je odnos sa stručnjakom u kojem slobodno, anonimno i bez stida korisnici mogu da vrše konsultacije, otkrivanje problema, savjete i u krajnjem slučaju upućivanje na dalje pretrage od strane stručne osobe koja ima kontrolu nad aplikacijom.” – kaže Kenan.

Inovatori ovog nevjerovatnog projekta “DepresijApp” bili su: Sejo Ivković, Amina Madžak, Semira Jablić, Kenan Suljić, Muamer Galešić.

Detaljnije o ovoj priči možete saznati u programu televizije Tatabrada.

Komentari

Komentariši