Amra Avdić: “Festival savremene žene je za sve žene i samo prave muškarce.”

Hrabra, (samo)svjesna, kreativna, marljiva, istrajna, odvažna, odgovorna – sve su to opisi savremene žene. Jedan upravo takav festival održava se drugu godinu za redom u Tuzli. Festival savremene žene povezuje i podržava sve uspješne priče regije i Bosne i Hercegovine, ali i ciljano motiviše mlade žene. 

“Ono što smo mi pokušali srušiti ovim festivalom su zapravo stereotipi da “ženski skupovi” su agresivne žene sa agresivnom propagandom, “muškarcomrziteljke”, a da ne pričamo o nakaradnim fizičkim opisima… Savremena žena ne mora nužno biti u štiklama, ali ona itekako drži do sebe, itekako zna šta su njeni ciljevi i može ih vizualizirati.” – kazala je na početku razgovora Amra Avdić, jedna od organizatorica ovog festivala.

Ovaj festival, iako je Festival savremene žene, nikako nije festival samo za žene. Iz organizacije su se poigrali pa su to opisali kao: “Festival za sve žene i samo prave muškarce.” Time su dali do znanja da ovaj festival trebaju podržati svi i biti dio njega jer poruka koju nosi je vrlo važna.

Danas kada se prisjećaju prvog festivala i broje dane do početka drugog po redu, kažu da su najviše zahvalni “super ženama” za njihovu podršku, jer su upravo one te koje su upotpunile ovu priču i učinile pravom. Premda je posjećenost publike bila dobra, priznaju da su se tada pomalo plašili kako će sve izgledati.

“Prvi puta je bilo jako teško uvjeriti ljude da će se to zaista desiti i to da će se desiti u Tuzli. Svi su nas pitali zašto to ne radimo u Sarajevu – a možda baš zato, zato što je najlakše da se sve organizuje u Sarajevu i negdje gdje je to predpostavka da će bilo koji veći event biti tamo. Mi smo htjeli pokazati da Tuzla i TK ima itekako vrijedne žene koje će napraviti ovaj festival.” – kaže Amra.

Ove godine, interesovanje publike za ovaj festival premašilo je njihova očekivanja u startu. Oni su odlučili proširiti i svoje saradnje gdje ove godine dosta sarađuju sa Udruženjem poslovnih žena ne samo iz regiona kao što je to bio slučaj na prvom festivalu, nego i Slovačkom, Češkom, Poljskom, Austrijom, Mađarskom, kao i susjedne zemlje.

Festival savremene žene prošle je godine podsjetilo preko 500 žena sa čak 5 kontinenata. Ipak, Amra kaže da ih nije bilo teško dovesti. “Kada radite pozitivne stvari, kada primjećujete pozitivne stvari koje vaša recimo kolegica radi pa je pohvalite, pružite joj podršku, mislim da se jednostavno počnete okruživati ljudima koji na sličan način razmišljaju. Jednostavno, energije su se poklopile.” – objašnjava Amra.

Sa Amrom Avdić razgovarali smo i o tome šta sve posjetioce ovog velikog događaja očekuje ukoliko posjete Festival savremene žene koji će trajati od 11. aprila do 14. aprila, ali i o tome kakva je to savremena žena, iskustvima koje su prethodne žene podijelile sa svima njima i još brojnim temama. Detaljnije o tome možete pogledati na televiziji Tatabrada.

Komentari

Komentariši