Sevdalinko u srcu te nosim: 11. Festival sevdalinke na otvorenom u junu

“Sevdalinko u srcu te nosim” naziv je Festivala sevdalinke koji će se ove godine održati jedanaesti put po redu. Nakon fenomenalno organizovanog 10.Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ koji je održan prošle godine, Organizacioni odbor za ovu godinu je pripremio niz novina koje će ponovo pomjeriti sve granice kada su manifestacije ovoga tipa u pitanju.

Prošlogodišnjem Festivalu prethodila je konferencija – „Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“, na kojoj su ljudi od struke i nauke i obrazložili i podržali ovu inicijativu. U toku priprema za održavanje Festivala održana je i promociju knjige„Sevdah u srcu, sevdalinka u duši“ autora Zlatka Dukića, koja metodički pokazuje trnovit put inicijative organizatora za očuvanje pjesme sevdalinke.

Prošlu godinu također su obilježila dva dana trajanja Festivala od čega je prvo veče bilo takmičarskog karaktera. Svi ljubitelji i poštovaoci sevdalinke prošle su godine upravo na ovom festivalu obradovani sa sedamnaest novih kompozicija koje su premijerno izvedene te večeri. Sudeći još tada po prvim reakcijama bilo je jasno da će lako pronaći put do srca publike što sa ove vremenske distance je potpuno opravdano i potvrditi.

Pripreme za ovogodišnji Festival već su u toku. Konkurs za nove kompozicije koje će biti izvedene na ovom Festivalu je već objavljen i pjesme već pristižu na adresu organizatora.

“Želja nam je da pjesma sevdalinka dobije svoje zasluženo mjesto na cijelom ovom našem prostoru, pa su u planu i određene aktivnosti u svim većim gradovima regiona. Nakon koncerta u Podgorici, 03. apila u Sava centru u Beogradu, održaćemo koncert „Sevdah u Beogradu“ uz učešće istaknutih interperetatora ove pjesme iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije. U mjesecu aprilu (tačnije 28.04.) u Tuzli ćemo održati i panel diskusiju na temu „Sevdalinka kulturno historijsko nematerijalno blago BiH – Sevdalinka kao turistička vrijednost“.” – kazali su iz organizacije Festivala sevdalinke.

Ove godine planirano je da se Festival održi u drugoj polovini mjeseca juna i da traje tri dana.

“Prošle godine smo po prvi imali takmičarsku, a ove godine uvodimo još jednu novinu, a to je regionalno takmičenje harmonikaša pod pokroviteljstvom jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača ovoga instrumenta, kompanije Guerrini iz Italije. Naravno, dešavanja ovogodišnjeg Festivala biće ponovo krunisana revijalnom večeri na kojoj su već učešće potvrdila neka od najeminentnijih imena estradne scene iz cijelog regiona. Ono što je posebno zanimljivo je i to da će takmičarska i revijalna noć Festivala sevdalinke biti održane na otvorenom na preuređenom Trgu slobode u Tuzli.” – objasnili su iz organizacije.

Više o samom Festivalu i planovima Udruženja Muzičkih Umjetnika rekla je direktorica festivala, Ramiza Milkunić, što možete pogledati i poslušati u videu:

Komentari

Komentariši