Emina Buljubašić: “Toplije sjene pretežno idu na tamnije oči, dok za plave i zelene oči idu hladnije nijanse.”

Bosna i Hercegovina je zemlja prepuna mladih, inovativnih i talentiranih ljudi koji svoj potencijal ostvaruju na različite načine. Upravo su oni ti koji Bosnu i Hercegovinu predstavljaju u pozitivnom svjetlu i čine nas ponosnim u svijetu. 

Nerijetko se dešava da društvo upravo takve ljude nastoji ograničiti i u smislu njihovog identiteta i onda “moraš da biraš” ili si medicinska sestra ili si make up artist. Međutim, zašto ne biste mogli biti oboje?

Naša sagovornica, Emina Buljubašić, odlučila je biti i medicinska sestra, i make up artist, i pjevačica, i sve što joj se bude željelo biti… Završila je Gimnaziju, potom Medicinsku školu, bavi se šminkanjem i uz sve to ogromna ljubav joj je pjevanje kojem nastoji u narednom periodu da se više posveti.

Kao svestrana djevojka koja mnogo voli pse i jako je znatiželjna za različite oblasti života i posla, kako bi ti ipak sebe opisala?

  • “Ja sam jedna obična djevojka sa dosta zanimanja. Dosta toga me zanima i želim pokušati, ali mi isto tako ništa ni ne drži mnogo pažnju u smislu interesovanja za tim, pa je to onda valjda osnovni razlog zašto iznova i iznova tražim nešto novo da učim i radim. Moja najveća mana je to što ništa ne radim dovoljno temeljito. Valjda zato što toliko stvari želim da završim i dok se svemu posvetim ni u čemu ne budem 100%, što je loše. To ne znači i da se ne trudim da to nešto uradim najbolje što u tom trenutku mogu, ali nisam dovoljno posvećena.”

Završila si Gimnaziju, a potom i Medicinsku školu. Zašto? Zbog odlaska iz BiH ili ogromne ljubavi prema medicini?

  • “Ništa nije isključeno, ali ono što je važno reći jeste da je moj prvi izbor ustvari bila Medicinska škola. Međutim na tadašnjem prijemnom ispitu nisam prošla i nisam se našla na listi. Budući da mi je to ostala i godinama poslije želje, ispunila sam je. Najzanimljivija mi je hirurgija i tu se najviše pronalazim.”

Od svih tvojih zanimanja pjevanje je najviše zadržalo tvoju pažnju. Sjećaš li se svog prvog nastupa i pred kime si prvi put zapjevala?

  • “Pred roditeljima. Pjevam otkad znam za sebe. Imala sam mali mikrofon i radio gdje sam snimala pjesme i to sam non-stop vukla za sobom kao mala. Sjećam se da sam tada stalno pjevala pjesmu Moja ružo od Goce Božinovske. Prvi javni nastup sam imala sa 13 godina na Dječijem festivalu i zahvaljujući profesoru Faruku Smajloviću sam imala svoj prvi nastup što se i nastavilo naredne dvije ili tri godine, sve dok nije bilo vrijeme da krenem dalje…”

Po tvome mišljenju, da li je presudan talenat ili edukacija da bi neko bio make up artist?

  • “Naravno da je potrebno da se edukuješ, ali mislim da postoji tu i onaj osjećaj kada uzmete četkicu u ruke i da bar otprilike sami znate šta uraditi sada i da znata da na svakom licu ne može ista šminka isto da izgleda. Mora da postoji i talenat u svemu. Mnoge djevojke znam i vidim da rade po istom šablonu, što je pogrešno. Ono što na nekome izgleda lijepo apsolutno ne mora značiti da će isto izgledati i na nekome drugom. Treba da se nađe “ta žica”, odnosno da se razvije osjećaj, a to se može jedino praksom i radom.”

Ko je bio tvoja prva mušterija?

  • “Moja prijateljica, nju sam prvu našminkala. Bilo je to prije četiri godine. Nisam imala tremu i slično da joj se neće svidjeti. Sigurna sam u ono što radim, jer ono što ne bih voljela na sebi da vidim ne bih nikome ni drugom uradila. Smatram da sam od tog prvog puta do sada prešla veliki put.”

Podijeli neke make up trikove sa nama. Kako da znamo koje sjenke stoje nama?

  • “Toplije sjene pretežno idu na tamnije oči, dok za plave i zelene oči idu hladnije nijanse. Ne mora to biti samo sjena, mogu biti i olovke. Ledeno plava i ljubičasta, recimo, odlično stoji plavim i zelenim očima.”

Šta najviše utiče na to kako će na nama izgledati neki make up?

  • “Boja očiju i ten, jer ako ste tamniji imate veću mogućnost, tj. spektar boja koji se može koristiti na vama. Ukoliko ste svijetli mnogo više treba paziti.”

Sa Eminom smo pričali i o najčudnijim zahtjevima koje je imala od svojih klijentica, trikovima za šminkanje, o njenoj ljubavi prema psima i još mnogim drugim temama… Cijeli razgovor možete pogledati u našem video prilogu.

Komentari

Komentariši