Jasmin Brašnjić: “Svako može naučiti da pjeva, ali mora imati bar malo predispozicija za to!”

Jedni je žive, drugi je prave i žive od nje, a treći samo uživaju u njoj. Muzika je sastavni dio života gotovo svakog čovjeka i ona je uvijek tu kada nam je potreban neko da nas razumije ili upotpuni ugođaj. Ako ste jedni od rijetkih koji uspiju spojiti posao, ljubav i talenat onda se poseban sretnik. 

Jasmin Brašnjić umjetnički je rukovodilac, dirigent Ansambla Zefir i profesor muzičke kulture. Živi i diše umjetnost još od ranog djetinjstva, a upravo ona je njegov poziv i posao.

Kako je započeo tvoj muzički svijet?

  • “Na početku bi bilo interesantno istaći da ne dolazim iz muzičke porodice što nije praksa u muzičkom svijetu. Moj svijet muzike počinje ustvari u petom razredu Osnovne škole Tinja. Poslije sam upisao srednju muzičku školu, a nakon toga studij muzike. Poslije završetka studija muzika odmah sam zasnovao svoje prvo radno iskustvo u Osnovnoj školi Špionica za koju me vežu divne uspomene. Radio sam oko pet godina u Mješovitoj srednjoj školi kao profesor muzičke kulture i danas nakon 13 godina rada u obrazovnom sistemu sam se “skrasio” u Osnovnoj školi Duboki Potok i Prvoj osnovnoj školi u odjeljenju Osnovne muzičke škole.”

Zašto si se odlučio baš za muziku?

  • “Kada bih se mogao vratiti u taj peti razred osnovne škole ne bih mogao jasno definisati, jer se bilo premlado da bi se stvari shvatale i razumjele u tom periodu. Mislim da je kretanje u svijet muzike tada bilo jer mi je to išlo od ruke. Sa ove tačke gledišta mogu reći da je svijet muzike čaroban svijet i sa ovim godinama shvatam da sam se našao u tom svijetu u pravom smislu te riječi. To je svijet kojem mladom čovjeku može ponuditi sve. Svijet u kojem je samo nebo granica. Tu stičete veliki broj prijatelja i što je možda najveća karakteristika ovog svijeta je što u okviru njega najviše možete spoznati sebe. Poslije je vaš zadatak da tu pozitivnu energiju prenesete i na druge.”

Da li si već na muzičkoj akademiji imao jasan cilj da želiš raditi u obrazovnoj ustanovi ili si pustio da se stvari dešavaju same od sebe?

  • “Jesam. Znao sam od početka šta želim. Od osnovne škole do završetka srednje škole sam već ušao u “fazon muzike” i svi mi koji smo tada završili srednju muzičku školu već smo krenuli da radimo, da sviramo. Bile su to poslijeratne godine i bila je borba za egzistenciju. Taj dar koji nam je dala muzika donosilo je finansijske koristi, ali je sa sobom nosilo i određenu težinu noćnog života, putovanja, opterećenja, susretanja sa raznim tipovima ljudskih karaktera što nije bilo nimalo lako…  Međutim, ta finansijska korist je bila prisutna i služila je na kraju krajeva i za dalje studiranje. Roditelji tada nisu bili u tolikoj mogućnosti da sve to mogu iznijeti, jer su poslije rata i plate bile male… Baveći se sviranjem sam osjetio da je to dobar život samo u smislu finansijske koristi, a da ga je jako teško dugoročno raditi. Budući da u tom periodu nije bilo stručnih kadrova, na prvoj godini studija sam već počeo raditi i kada sam prvi puta uzeo dnevnik u ruke znao sam da je to ono što ustvari želim da radim.”

Ti si osnivač Ansambla Zefir koji sada važi za jedan izrazito poznat i kvalitetan ansambl. Kako si došao na ideju da ga osnuješ?

  • “Ideja za Ansambl Zefir se rodila poslije studija i htio sam da oko sebe okupim ekipu mladih ljudi koji će na volonterskoj osnovi u našem gradu stvoriti jednu novu kulturnu vrijednost. U početku je to bilo jako teško zbog odabira muzičkog žanra. U samom startu Ansambl Zefir se opredijelio da bude zasnovan na čuvanju tradicionalne muzičke pjesme – sevdalinke i tradicionalne duhovne muzike muslimana – ilahija i kasida. Uključiti mlade ljude u to pored svih ovih “muzičkih napada” sa strane, ali uvijek sam se vodio da se red, rad i disciplina uvijek isplate i uvijek dovedu do cilja. Zefir broji sada 11 godina i djeluje na području naše općine i kako sam rekao – cilj je bilo stvoriti jednu novu kulturu koja će biti prepoznata svugdje u BiH i mislim da smo uspjeli.”

Sa Jasminom smo razgovarali o prednostima i nedostacima prijašnjeg i današnjeg obrazovnog sistema, tome šta je to čemu on svoje učenike prvobitno želi naučiti, više o samom Ansamblu Zerif koji vodi, ali i novim trendovima u muzici, tome kako se izboriti za svoje mjesto pod nebom i još mnogo toga. Sve to možete pogledati u našem videoprilogu.

Komentari

Komentariši