TUNEL ORMANICA: Počeli sanacioni radovi na jednom od najprometnijih tunela (VIDEO)

Bosanskohercegoviački auto-moto klub je danas i zvanična najavio početak sanacionih radova na jednom od najprometnijih tunela, onom u Ormanici. Ekipa naše televizije nije jutros na licu mjesta zatekla ni radnike niti mehanizaciju ali je zona rekonstrukcije uredno označena saobraćajnim znakovima što ukazuje na skori početak izvođenja radova.

https://www.youtube.com/watch?v=iHs5-3v7ALM

Prvobitno predviđeni početak petomjesečnih radova bio je 15. mart a prvobitno je rješenje predviđalo 2 mjeseca potpune blokade saobraćaja kroz tunel.

S obzirom na to da će tokom petomjesečnih radova saobraćaj kroz tunel biti obustavljen dva mjeseca, čelnici Vlade Kantona, Federalne direkcije cesta, Srebrenika i Gradačca, utvrdili su alternativni putni pravac.

Obilaznica je duga 950 metara, prolazi u dužini od 550 metara kroz Srebrenik, a ostalim dijelom kroz Gradačac.

– Dogovorili smo se i formirali radnu grupu koja će raditi na rješavanju alternativne putne komunikacije koja se nalazi u blizini tunela, dužine 950 metara – rekao je premijer TK-a Jakub Suljkanović.

Obilaznica će se, kako je rečeno, na jednom dijelu ukrštati sa prugom Tuzla-Brčko, stoga je važno da su se određeni detalji usaglasili i sa Željeznicama Federacije.

S obirom na to da se utvrđena obilaznica tunela Ormanica nalazi na teritorijama Srebrenika i Gradačca, lokalne zajednice su iskazale spremnost da pruže podršku u pogledu asistencija geodetskih službi, te izdavanja potrebnih dozvola.

– Bitno je da je usvojeno ponuđeno idejno rješenje, koje će projektnu formu dobiti u narednih deset dana – rekao je načelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Radna grupa sastavljena od predstavnika JP Ceste FBiH (investitor), JU Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona, Općine Srebrenik, Distrikta Brčko, kompanije „Jata“ izvođača radova, privrednika i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK obišla je u februaru dionice puteva koji bi mogli biti korišteni kao alternativni pravci pri predstojećoj sanaciji tunela Ormanica (Pelagićevo – Srebrenik). Alternativni pravci nalaze se na području općina Srebrenik, Gradačac i Brčko Distrikta, a Federalna direkcija cesta je trebala odabranu obilaznicu dovesti u optimalno stanje za odvijanje saobraćaja prije početka izvođenja radova u tunelu.

Vlada Tuzlanskog kantona iako nema nadležnost nad ovim putnim pravcem, u želji da pomogne privrednicima i građanima koji koriste ovu dionicu, uključila se u iznalaženje najboljeg rješenja. Budući da se radi o magistralnom putnom pravcu, održavanje i sanaciju tunela finansirat će JP Ceste FBiH.

Pored izbora najprihvatljivijeg obilaznog pravca Vlada TK insistirala je da se razmotre tehnološke mogućnosti kojima bi se period od dva mjeseca, tokom kojeg će saobraćaj kroz tunel biti potpuno blokiran, skratio na mjesec dana. Ovim bi se radovi okončali i prije ljetne sezone što je od velikog značaja za privredu i turizam, imajući u vidu da ovaj putni pravac povezuje jug sa sjeverom zemlje.

Radove na sanaciji izvodit će domaće preduzeće JV JATA GROUP/HERING.

Komentari

Komentariši