LIST 2019: Lukavac i ove godine bio središte turističke ponude (TV REPORTAŽA)

Na 17. Međunarodnom sajmu turizma i ekologije „LIST 2019“. sajmu, koji je održan od 9. do 11. maja, uz ambasade, ministarstva, turističke agencije i privredne komore, svoje proizvode i usluge predstavili su se hoteli, proizvođači hrane i pića, kože i tekstila, firme za preradu otpada i druge. Na sajmu je učestvovalo 162 izlagača iz 11 zemalja i to su uglavnom predstavnici zemalja bivše Jugoslavije, te Albanije, Njemačke, Češke, Italije i Turske. U okviru 17. izdanja ove manifestacije su održana i predavanja o kontinentalnom turizmu i razvojnim šansama BiH, te okrugli sto o biciklizmu.

Lukavački sajam turizma i ekologije otvorio je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, te je ovom prilikom rekao: „Dosadašnja iskustva ukazuju da upravo manifestacije poput Sajma „List“ mogu biti i pokretači razvoja turizma određenog područja, budući da su one sve važniji faktor pri donošenju odluke o putovanju. Kulturni i eko turizam su važan zamajac i pokretač cjelokupnog lokalnog i regionalnog razvoja. Posebno nam je zadovoljstvo što u svom dosadašnjem radu Sajam veliku pažnju posvećuje pojedincima i udruženjima koji rade na očuvanju i promoviranju kulture i tradicije naše zemlje.“ rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i dodao da „Naši turistički potencijali i određene procjene govore da imamo prostora da promet u ovoj oblasti podignemo za duplo, u odnosu na oko 23 miliona KM, koliko iznosi prosječni godišnji ostvareni promet u ugostiteljstvu na području TK. Očekujem da nam ovakve sajamske aktivnosti pomognu u dostizanju tog cilja“.

Direktor Lukavačkog sajma Izet Nuhanović je izrazio zadovoljstvo jer su svi izlagači koji su se prijavili došli. Nuhanović je Feni kazao kako tokom trajanja sajma očekuje veliki broj posjetitelja.

„Lukavački sajam 17. godinu zaredom uživa punu podršku i Općine Lukavac, organizatora, Vlade TK i svih drugih nivoa vlasti u BiH, tako da meni je iskreno zadovoljstvo. Lukavac je pun gostiju, iako kiša pada neprestano, mi smo zadovoljni, dvorane su pune, sajmište je puno. Turistički smještajni kapaciteti u Lukavcu su popunjeni do zadnjeg mjesta. Sasvim sigurno smo organizaciju za ovaj sajam odradili na najbolji mogući način“ kazao je Nuhanović.

„Od cijelog područja Lukavca samo je oko 15% zagađeno, dok preostali dio čine brojni sadržaji sa turističkim potencijalima. Također ohrabruje i činjenica da velike kompanije locirane na ovom području u posljednje vrijeme zaštitu okolice shvataju znatno ozbiljnije i da ulažu u ovu oblast, tako da očekujemo da se u narednom periodu imidž Lukavca kao industrijskog grada počne mijenjati i u smjeru turističke destinacije“ rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Večeras u 19.00 sati, na centralnoj pozornici ispred sajmišta, bit će održan koncert Halida Bešlića gdje se očekuje veliki broj posjetilaca. U okviru sajma, također su planirane prezentacije narodnih običaja, nošnji i igara. Biće održano i takmičenje u pripremi hrane, a tu su i drugi kulturno-sportski sadržaji. “LIST 2019” organizuje Lukavački sajam u saradnji s Općinom Lukavac i Turističkom zajednicom TK, uz podršku Vlade TK.

Drugog dana sajma, u petak, prvi put će biti dodijeljena “Zvijezda turizma BiH” za najveći doprinos razvoju turizma u BiH za 2018. godinu, dok će treći dan, učesnici sajma, bajkeri, planinari i ribari pripremati kotlić. Manifestacija će se završiti sajamskom biciklijadom.

Komentari

Komentariši