ŠKOLARCI NA RASPUSTU: Lana i Anamaria prodajući limunadu na ulici sakupile novac za rođendanski poklon prijatelju

Školarci se jako raduju raspustu, pogotovo ljetnom jer je duži, topliji, sunčaniji i nudi beskraj mogućnosti na otvorenom.

Struka preporučuje da djeci tokom raspusta treba pružiti priliku da sama inoviraju i osmišljavaju. Dati im materijal i zadati da naprave najrazličitije stvari. Potaći ih da samostalno stvaraju i razvijaju različite kreativne vještine, po uzoru na neke zapadne (čitaj napredne) zemlje, gdje djeca prolaze razne programe i radionice koje ih čine samostalnijima i poduzetnijima.

Iako djeca danas sve manje vremena provode napolju, a sve više u online i svijetu igrica i interakcije sa pametnim telefonima, ima primjera koji govore suprotno.

Priča devetogodišnjakinja Anamarie Bilal iz Ljubuškog i Lane Mehmedović iz Srebrenika će vas razveseliti. One su rodice koje vole provoditi vrijeme skupa. Došle su na ideju kako začiniti svoj raspust, ali i namiriti džeparac. Svoju priču o tome kako provode raspust i čime se najviše zanimaju, ispričale su Azri Muminović urednici jutarnjeg programa radija Studio D.

Odlučile su u ulici prodavati nakit i limunadu komšijama i prolaznicima. Bile su i više nego uspješne. Od prikupljenog novca je preteklo i za rođendanski poklon.

Iako je ljeto vrijeme kada djeca provode skoro cijeli dan u igri, korisno je uspostaviti određeni raspored koji će im povratak u školu učiniti jednostavnijim.

Anamaria i Lana odlične su učenice petog razreda i jedva čekaju krenuti ponovo u školu. Tamo ih čeka društvo ali i razne vannastavne aktivnosti. Lana pohađa dramsku i lutkarsku sekciju dok je Anamariji omiljeni predmet matematika i voli da čita knjige o Harry-ju Potteru.

Vesele, razdragane ali i odvažne, imale su i poneki savjet za svoje vršnjake. Lana je poručila djeci da ne provode puno vremena sa telefonom a Anamaria preporučuje boravak na otvorenom, posjet izletištima, bazenima…

https://www.youtube.com/watch?v=X54gxBTL6Tk&t=208s

Komentari

Komentariši