Dariusz Kaczanowski: Poljak koji je biciklom obišao neke od najljepših dijelova BiH (VIDEO)

Nerijetko na našim cestama srećemo bicikliste. Jedni obilaze Svijet, jedni idu na more a poneki dolaze samo da bi upoznali ljude.

Takav je i Dariusz Kaczanowski koji se na bosanskom predstavlja kao Darko. Dolazi iz Varšave, ima 48 godina, dispečer je varšavskog metroa i pored biciklizma zaljubljenik je u narodne običaje sa posebnom ekspertizom u upoznavanju ljudi. Kaže da mu kilometri nisu bitni.

“Putovanje biciklom je divna stvar”, počinje Darko svoju priču. “Ovo mi je četvrto putovanje biciklom po Bosni. Bio sam na rijeci Uni, Drini, bio sam u Jajcu, Tuzli, Srebreniku i to je samo jedna ruta mog putovanja. Nisu mi bitni kilometri niti fitnes, ovako upoznajem ljude direktno i to mi je najbitnije, uživam ovdje” priča Darko.

Darko nam je rekao i kako posmatra ljude unutar i van evropske unije i kako tzv. EU ordnung, koji asocira na njemačko uređeenje unije nije po volji balkanskog naroda.

“Kada sam prije osam godina obilazio Albaniju tada su svi Albanci željeli u EU, sada je već drugačije. Ne sviđa im se njemački “ordnung”. Krastavac je iste veličine, paradajz isto tako, lubenica je idealna”, zaključuje Darko.

Pričajući nam kako posmatra balkanske zeemlje sa aspekta EU integracije zaključuje da balkanski narodi ipak imaju drugačiji odnos prema svemu ali se nada da će Bosanci i Hercegovci uživati u blagostanju za desetak godina.

Na pitanje gdje putuje dalje kaže da ne zna. “Nije važno kamo idem, bitno je da upoznam ljude, uživo, to je med za moje srce”, zaključuje ovaj Poljak na relativno čistom i apsolutno razumljivom bosanskom jeziku.

Komentari

Komentariši