OGUS 2019: Srebrenik u službi promocije umjetnosti, kulture i tradicije (VIDEO)

Srebrenik će od i ovog avgusta biti domaćin brojnim umjetnicima, glumcima, muzičarima i kulturno-umjetničkim društvima, a sve u okviru manifestacije “OGUS – Otvoreni grad umjetnosti”.

Manifestacija je otvorena u petak 9. avgusta postavkom izložbe umjetnika OGUS-a iz 2018. godine i monodramom “Hej, Šemso” u izvedbi prof. Sadila Mehmedovića na platou starog grada “Gradina” u Srebreniku.

U srijedu 14. avgusta na ljetnoj pozornici Doma kulture u Srebreniku biće održan FESS – 11. Festival saza i sevdaha “dr. Hašim Muharemović”.

Od 2015. godine ovaj festival nosi ime po našem sugrađaninu, jednom od najboljih balkanskih sazlija i poznavalaca sevdalinke, doajenu saza u BiH, dr. Hašimu Muharemoviću.

Tim povodom smo u našem studiju ugostili Razima Slanjankića predsjednika srebreničkog Preporoda koji je organizator ovog festivala.

Eminentni izvođači iz oblasti saza i sevdalinke sa prostora sjeveroistočne Bosne poput Rajka Simeunovića iz Bijeljine, zatim gosti iz Sarajeva Avdo Lemeš i Refija Muslić, uz domaće istinke baštinike saza, daće svoj doprinos promociji saza i sevdalinke.

“Ovim festivalom se trudimo promovisati saz i sevdah na krupnom planu. Radimo na tome da saz koji se većinom svira u malom i intimnom okruženju dovedemo pod svjetla pozornice”, – rekao nam je Razim Slanjankić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

U sklopu ovogodišnje manifestacije “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti” će biti upriličeni i drugi kulturni sadržaji među kojima su i veče sevdaha u izvedbi Centra za muzičko obrazovanje “Sevdah koncept”(15.08.2019.)

Nermin Hasaović Manko umjetnički direktor centra za muzičko obrazovanje i kulturu Sevdah koncept nam je rekao kako će ove godine manifestacija “Veče sevdaha” dati priliku mladim instrumentalistima i vokalistima da publici dočaraju izvorni sevdah izvodeći autentične i ne tako često izvođene sevdalinke.

Gradski folklorni ansambl Srebrenik u subotu 17. avgusta od 19:00h organizuje 6. bh festival plesa i folklora “Noć pobjednika” gdje učestvuju pobjednici ranijih festivala, kulturno umjetnička društva i plesači sa prethodnih 5 festivala.

Ulaz je slobodan za sve manifestacije.

Komentari

Komentariši