U Srebreniku u toku kulturna manifestacija OGUS – Otvoreni grad umjetnosti (VIDEO)

Srebrenika nema do Travnika nit’ njegove vode Bukovika kaže narodna pjesma, a Srebrenik će tokom 9 dana koliko traje kulturna manifestacija OGUS – Otvoreni grad umjetnosti, zasigurno zaoriti i dalje od Travnika.

U petak je (09.08.2019.) na srednjovjekovnom starom gradu u Srebreniku svečano otvorena tradicionalna kulturna manifestacija “OGUS – Otvoreni grad umjetnosti – Srebrenik 2019.”.

Svečanom otvaranju su, pored brojnih poštivalaca umjetnosti iz Srebrenika i okoline, prisustvovali i najviši predstavnici kulturnog, političkog i privrednog života Grada Srebrenika, Tuzlanskog kantona i Federacije BiH.

“Otvoreni grad umjetnosti” i zvanično je otvorio Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika.

“Ono što posebno odlikuje 43. po redu kulturnu manifestaciju Otvoreni grad umjetnosti jeste to da se ona ove godine održava u ozračju nedavno donesene odluke kojom je Srebrenik i zvanično proglašen gradom. Naime, nakon skoro sedam stoljeća Srebreniku je izvanično vraćen status grada koji mu i pripada,” rekao je Omerović.

Omerović je istakao kako je ove godine ponuđen znatno drugačiji koncept tradicionalne kulturne manifestacije kojim se nastoji prevazići stereotipne forme, a sve s ciljem da se građanima ponude kvalitetni programi i da se podigne stepen kulturne svijesti na viši nivo.

“Prezentacijom raznovrsnih sadržaja želimo da OGUS bude kulturna manifestacija broj jedan na Tuzlanskom kantonu pa i u cijeloj BiH”, poručio je gradonačelnik Omerović.

u prelijepom ambijentu srednjovjekovne tvrđave “Gradine” priređen je bogat muzičko dramski program.

U muzičkom dijelu programa nastupili su sazlija Ahmet Hogić i članovi Škole tradicionalne muzike “Sevdah koncept” Srebrenik, a monodrama “Hej, Šemso” prof. Sadila Mehmedovića bila je centralni dio ove manifestacije.

Monodramom “Hej, Šemso” prof. Sadil Mehmedović obilježio 40 godišnjicu prve izvedbe ove monodrame.

Tokom ceremonije otvaranja Ogus-a je upriličena izložba bosanskih jela i rukotvorina koje su pripremile članice Udruženja žena “Diva” iz Srebrenika.

Neizostavna je i likovna kolonija tokom koje će likovni umjetnici iz BiH i zemalja regiona stvarati djela koja će ostati u galeriji OGUS-a pa će tako Srebrenik tokom ovogodišnjeg OGUS-a biti centar kulturnih dešavanja na području TK.

Pokrovitelj OGUS-a je Grad Srebrenik, a tehnički organizator svih sadržaja JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

Naravno, kao što je i uobičajeno, sve smo pratili budnim okom naših kamera te vam to i prenosimo u sljedećem videu:

Komentari

Komentariši