11. Festival saza i sevdaha – Dr. Hašim Muharemović (VIDEO)

U sklopu manifestacije OGUS-a „Otvoreni grad umjetnosti- Srebrenik 2019.“, 14. augusta 2019. godine, na ljetnoj pozornici ispred srebreničkog Doma kulture održan je Festival saza i sevdaha „Dr. Hašim Muharemović“.

U saradni s Organizacionim odborom OGUS-a, ovaj tradicionalni festival organizirala je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Srebrenik, u znak sjećanja na velikog umjetnika dr. Hašima Muharemovića.

Nastupili su poznati sazlije i vokalni solisti  Ahmet Hogić, Refija Muslić, Šerif Kapo, Miralem Selimović, Nihad Bašić, Sadil Mehmedović, Braća Haris i Amar Muratović, Osman Suljkanović, Armin Hogić, Suad Džanić, Mehmed Šiljić, Avdo Lemeš i Rajko Simeunović.

Da podsjetimo: Dr. Hašim Muharemović, rođen je 22. marta 1937. godine u Srebreniku, poslije djetinjstva provedenog u čestom seljenju iz mjesta u mjesto, zbog očeve službe, u teška i  burna vremena, prethodno se dokazavši kao dobar učač Kur’ana, upisuje Gazi Husrev – begovu medresu, ali je ubrzo napušta radi teškog vremena, da bi preko Gradačca, Brčkog, zatim Zagreba, Sarajeva i Beograda, specijalizirao preventivnu epidemiologiju, a kao epidemiolog radi u Brčkom, Tuzli i Libiji, da bi se daleke 1968. godine skrasio u Domu zdravlja Srebrenik, odakle je otišao u zasluženu penziju.  

Da je saz “prešao” oko tri hiljade godina i došao u ruke pravog majstora, potvrđuje njegovih dvadesetak autorskih pjesama, od kojih je najznačajnija, ” Sa Gradačca b’jele kule” koja se toliko ukorijenila među narodom, da je mnogi i danas imenuju kao tradicionalnu pjesmu. 

A kako je izgledala noć “saza i sevdaha” na ovogodišnjem OGUS-u, pogledajte u prilogu:

Naravno, ukoliko ste propustili neke od naših emisija, reportaža i tv priloga, sve možete pogledati na našem Youtube kanalu:

http://www.youtube.com/c/tatabradatv

Komentari

Komentariši