Trovanje hranom u objektu brze prehane uznemirilo građane Srebrenika (VIDEO)

Trovanje hranom u objektu brze prehane je najaktuelnija tema u Srebreniku. Epilog je 80 pacijenata sa simptomima trovanja hranom od kojih je 20 upućeno na infektivnu kliniku u Tuzli. Ime objekta koji je potencijalni izvor zaraze nije objavljeno jer se čeka mikrobiološki nalaz. Zavod za javno zdravstvo je proglasio epidemiju.

U Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno je hospitalizirano deset osoba, od kojih je petero djece. Svi oni su konzumirali hranu u objektu brze prehrane Fresh u Srebreniku. Iako još uvijek nije potvrđeno o kojem uzročniku se radi, svim pacijentima je zajedničko da su konzumirali hranu iz spomenutog objekta koji je trenutno zatvoren.

Gostujući u programu radija Studio D direktor Doma zdravlja Srebrenik dr. Ibrahim Zukić je rekao kako se do jučer javilo 80 pacijenata sa problemima infekcije grastrointestinalnog trakta kao posljedice trovanja hranom u jednom objektu brze hrane u Srebreniku.

Dr. Zukić dalje navodi kako je trovanje hranom o kojem govorimo najvjerovatnije specifična infekcija bakterijom salmonelom ali još se uvijek čeka mikrobakteriološki nalaz.

“Nažalost ovakve slučajeve trovanja hranom ne možemo iskorijeniti ali možemo smanjiti na podnošljivu mjeru,” rekao je dr. Zukić za radio Studio D.

“Kada je u pitanju klinička slika ona je diferencirana od pacijenta do pacijenta. Kod nekih imamo blage simptome dok kod pojedinih pacijenata imamo jaku reakciju u smislu gubitka tečnosti što može znatno ugroziti stanje pacijenta,” naglašava dr. Zukić.

Kako Grad Srebrenik nema sanitarnog inspektora, a tako ni kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Dom zdravlja je odmah obavijestio Federalnu upravu za inspekcijske poslove ali i Zavod za javno zdravstvo TK kako bi se uzorkovala hrana u ugostiteljskom objektu u kojem je po izjavama pacijenata konzumirana zaražena hrana.

Federalni inspektor je u saradnji sa ovlaštenom osobom iz kantonalne uprave za inspekcijske poslove u četvrtak izašao na lice mjesta. Objekat je uzorkovan i zatvoren do utvrđivanja konačnog stanja i dobijanja nalaza.

“Ja sam i kao vijećnik i kao zdravstveni radnik više puta pokretao inicijativu da se uposli sanitarni inspektor jer držim da je to nephodna karika u obezbjeđivanju zdrave sredine,” rekao je Zukić.

Zbog velikog broja oboljelih, proglašenje opasnosti od izbijanja epidemije trovanja hranom u Srebreniku je bio logičan slijed, zaključuje dr. Zukić.

Dr. Zukić je rekao kako su neke redovne sanitarne procedure u ovom objektu izostale kao što je dezinsekcija, dezinfekcija i deratizacija.

“Dom zdravlja kao ustanova nudi ugostiteljskim i drugim objektima sanitarni paket usluga ali nas zaobilaze i uzimaju usluge drugdje pa se te usluge izvršavaju površno”, navodi dr. Zukić i dodaje kako ugostiteljima ne ide u prilog da se objekat propisno obradi mjerama zaštite jer unekoliko zaustavlja rad objekta.

“Svi trebaju voditi računa šta i gdje jedu pogotovo kada je u pitanju brza hrana. Treba konzumirati što svježiju hranu i termički propisno obrađenu hranu, izbjegavati lahko kvarljive namirnice kako bismo bili sigurni u zdravstvenu ispravnost hrane,” poručuje dr. Zukić.

Komentari

Komentariši