Život poslije raka: Kampanja “Zlatni septembar” u Srebreniku (VIDEO)

– Dječji rak je prenosiva bolest.
– Svi oni koji su u djetinjstvu liječeni od raka imaju problem sa plodnošću.
– Djeca liječena od raka imaju kratak životni vijek.
Ovo su samo neki od najčešćih mitova vezanih za djecu i mlade izliječene od raka.

Upravo sa ciljem razbijanja mitova i predrasuda, te s ciljem podizanja svijesti o dječjem raku, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava ZLATNI SEPTEMBAR.

Kampanja, pored ostalog, obuhvata i edukativna predavanja za srednjoškolce na temu: “Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih”

Cilj predavanja i kampanje jeste upravo podizanje svijesti kod mladih na ovu temu, uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece, kaže PR Udruženja i koordinator kampanje Atifa Buldić-Bešić.

Za kampanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu planirano je održavanje edukativnih predavanja za srednjoškolce iz 10 srednjih škola sa područja TK. Kampanja je u petak stigla i u MSŠ Srerbrenik gdje je predavanje na temu “Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih” održala Sabina Duman, psiholog – pedagog u Udruženju „Srce za djecu“.

Sa srebreničkim srednjoškolcima družio se i Aldin Hasanović, momak koji je u djetinjstvu liječen od raka a sada je član grupe MladiCe.

Predavanje koje je održano u MSŠ Srebrenik pokazalo se kao nešto što je baš trebalo našim mladim ljudima. Bili su veoma zainteresovani za temu, te su pažljivo slušali i „upijali“ informacije. Najkorisniji dio predavanja im je svakako bila panel diskusija sa mladim Aldinom Hasanovićem, gdje su imali priliku pitati ga sve o njegovom iskustvu i šta je njemu najviše značilo od njegovih vršanjaka u tom periodu njegovog života.

Najemotivniji dio predavanja i ono što je svakako privuklo ponajviše pažnje je i film „Velika bijela kuća“ koji je naišao na oduševljenje i koji je srušio sve predrasude, ukoliko ih je do tada i bilo. Vidljiva empatija i suze u očima srednjoškolaca dokaz su kvaliteta mladih ljudi našeg društva i znak da djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice imaju na koga da se oslone u budućnosti. Učenici MSŠ Srebrenik stavili su zlatne vrpce na svoja srca u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Inače, u BiH svake godine oboli preko 100 mališana, od toga preko 60 u Federaciji BiH, a najučestalije dijagnoze su akutne leukemije, maligni limfomi te tumori kostiju i mozga.

Akciji ZLATNI SEPTEMBAR možete se pridružiti i vi a jedan od načina je da već ovoga momenta pozovete humanitarni broj 17010 i na taj način donirate 2 KM za djecu oboljelu i liječenu od raka.

Komentari

Komentariši