Tradicionalni srebrenički “Kiseljaci” zabava za sve generacije (VIDEO)

Unazad nekoliko decenija svakog septembarskog vikenda u Srebreniku se održava tradicionalni vašar pod nazivom „Kiseljaci“.

Nekad se na ovaj veliki i nadaleko čuveni vašar, prema pričama starijih, čekalo mjesecima, sve je vrvilo od naroda, što je slučaj i sa ovim „Kiseljacima“, pa se s pravom može reći da se ova manifestacija i dalje uspješno održava. Na ovaj vašar svake godine dolazi na hiljade ljudi iz Srebrenika ali sa drugih Opština TK i  BiH, pa čak i iz susjedne Hrvatske a neki od naših sagovornika na Kiseljake, kažu, dolaze još od ranog djetinjstva.

Kao i uvijek do sada, «Kiseljacima» se najviše raduju najmlađi a vašar je prava atrakcija i za one nešto starije. Djeca se zabavljaju na ringišpilima i vozićima, uživaju u šećernoj vuni, orašnicama, ciglicama i ostalim “starinskim” slatkišima, mladići i djevojke uživaju na velikim ringišpilima, ali i spravama kao što su „čekić“, „balerina“, „zvijezda“, „ludi val“ a oni nešto stariji uživaju u muzici, uz piće, svježu jagnjetinu, ćevape, suho meso i ostalo.

Ove godine vrijeme je bilo u službi kako onih koji su imali štandove na vašaru tako i posjetioce pa su u Kiseljacima mogli uživati sva četiri septembarska vikenda, ali i u nedjelju 1. septembra kada je vašar zvanično počeo.

Šatori sa muzikom, jagnjad, ćevapi, suho meso, hallva, ciglice orašnice i ostali “starinski” slatkiši uz voće ali i odjeća, obuća, kozmetika, nakit…samo je dio onoga što se svake godine u mjesecu septembu može vidjeti u Srebreniku.

U svakom slučaju, vrijedi posjetiti ovu tradicionalnu vašarsku manifestaciju gdje za svakoga ima ponešto.

Komentari

Komentariši