Jesen u Hrgovima i Srebreniku, na staroj siniji (VIDEO)

U organizaciji Udruge za etno i ekološki razvoj “Stara sinija” iz G. Hrgova, te uz pomoć članova Udruženja PREC Srebrenik i podršku Grada Srebrenika, u etno dvorištu Marojević u G. Hrgovima održana je manifestacija “Jesen u Hrgovima i Srebreniku, na staroj siniji

Prisutni su, pored ostalog, mogli vidjeti proces pravljenja džemova, ajvara, pekmeza od jabuka i krušaka, bestilja, pečenja rakije od drijenjka i slično.

Članovi Udruženja PREC Srebrenik, koje je jedan od nosilaca aktivnosti ove manifestacije, upriličili su i edukativna predavanja na temu pravljenja džema, pekmeza, ajvara, sosa, odnosno pripremanja i spremanja zimnice na način kako se to nekad radilo.

Događaju je ispred gradske uprave Grada Srebrenika prisustvovao Esad Dedić, koji je za televiziju TataBrada i radio Studio D izjavio da je ova manifestacija jedan od načina očuvanja tradicije i onoga što se vijekovima radilo na ovim prostorima.

Bila je ovo jedinstvena prilika za pogledati i doživjeti mirise i okuse jeseni ali i naučiti ponešto o tradicionalnom načinju pripremanja i spremanja zimnice.

Komentari

Komentariši